2015. november 19.

Ti választottátok #3 - Top 10+1 író, akit talán nem is ismersz, pedig kéne!

Bonjour! 
Sajnálom, hogy most kerül még csak ki a bejegyzés, de most értem haza önvédelemről. Hétfőn igyekszem hozni a következő kritikát!
Sajnos túl sok jó írót kellett kihagynom a listáról, csak azért, hogy a kevésbé ismertekre hívjam fel a figyelmet. Ennek ellenére, remélem valamelyikük megtetszik majd nektek, mert mind csodálatosak!

Előszó:
Miután elindítottam a szavazást, rájöttem, hogy ez a téma megtévesztő lehet. Ha netán tán valaki arra számított, hogy bloggerek listájával jövök, elárulom miért nem akartam megcsinálni: felesleges! Egyrészről, ha az én véleményem kerülne csak bele a bejegyzésbe, akkor nem garantált, hogy aki nekem tetszik, az nektek is fog. Ha pedig ebből is kérdőívet csinálnék, ott lenne ugyan ez a probléma: mindenkinek más a véleménye. Szóval én ebbe nem is bonyolódnék bele, ha akartok, keresgéljetek a facebookon.
Imádok olvasni, és sokszor veszem észre, hogy mikor ajánlok kedvenceim közül valakit, nem is ismerik. Pedig kéne! Miután kölcsön adom a könyvet, vagy csak megszerzik, és elolvassák, ők is egyet értenek velem. Így nektek is bemutatok tíz plusz egy írót, akit talán meg is szerettek.

10. Leigh Bardugo - Az írótól tavaly olvastam először, bár kezdetben nem is akartam nekiállni, mert az Árnyék és csont cím annyira nem fogott meg. Végül mikor rávettem magam, hogy elolvassam, rádöbbentem, előbb neki kellett volna állni! Bár az elején úgy tűnt, a történet nem fog magával ragadni, rá kellett jönnöm, tévedtem. A könyv végére annyira beleélhette magát az ember a történetbe, egyszerűen tudnom kellett, mi lesz ezután. Alina egy újabb olyan lánynak tűnt, aki most csak várja, hogy legyen valami, aztán úgyis kezébe veszi az irányítást. És ez mind be is jött, csak arra nem gondoltam, hogy ezt majd különleges képességével teszi. Oké, nem akarom lelőni senki előtt, mégis mi lesz, szóval ha valakinek van kedve, szerintem érdemes nekiállni! Ezen kívül nincs is más története, majd ősszel várható külföldön.


9. Spirit Bliss - Az írónővel eleinte gondom volt, ugyanis A múlt árnyait először a negyedénél abbahagytam, egyszerűen nem tudott lekötni... Aztán az osztálytársam kölcsönkérte, kiolvasta, és teljesen odavolt érte, így mikor visszakaptam, nekiálltam én is. Hát, mit ne mondjak, ledöbbentem! A Démoni érintés nem egy Időutazó felesége fajtájú időben ugrálós könyv, hanem egy ízig-vérig jól kidolgozott sorozat. Hihetetlenül ki lett találva az egész, nem várt fordulatokkal, amit néha az időugrás hozott, és függővégekkel. A végére pedig olyan szerelmi szálak alakulnak ki! Fantasztikus sorozat, csak ajánlani tudom! Az írónőnek van még egy másik sorozata, az Árnyékvilág, amit ugyan még nem olvastam, de a polcomon van, az egyikbe pár oldallal beleolvasva. Fogalmazás csillagos ötös! A trilógia abban más, hogy ugyan a szereplők egyeznek, a könyvek nem egymás folytatásai, hanem külön állnak egymástól, szóval bármelyiknek nekiállhatunk. Említettem, hogy az egyikbe már belekezdtem, és van egy olyan tulajdonságom, hogy mindig belenézek, mi lesz később. Azok alapján, amit láttam, nagyon is érdemes nekiállni ennek a történetnek is!

8. Christina Dodd - Úgy fél éve olvastam ki az első kötetét a Sötétség örköseinek, és már akkor beleszerettem. A történet szerint, a család kap egy jóslatot, és amíg nem viszik véghez, addig az apjuk egyre csak gyengülni fog, végül meghal. Ez az egész abból indult ki, hogy még nagyon régen, az egyik ősük, Konsztantin eladta a saját, és leszármazottjai lelkét az ördögnek. A Wilder fiúk pedig igyekeznek megtörni az átkot, és megmenteni apjukat, de közben maguk sem értik a jóslatot. Négy fiú szerepel benne, de a családban csak három van. A négy könyv, négy fiú történetét rejti, és négy olyan lányét, akik mindent megtennének szerelmükért, akár meg is halnának. Az egész sorozatot imádtam, és mikor a harmadik végére értem, azonnal elkezdtem keresni, hol szerezhetem be a negyedik részét. Megéri elolvasni! Az írónőnek van még két sorozata, de bevallom egyiket sem olvastam még; az egyik a Szerencsevadászok, a másik pedig az Elveszett hercegnők.

7. David Levithan - Az írótól még nem olvastam több könyvet, csak a Nap nap utánt. Rögtön megfogott a borító, és a fülszöveg alapján érdekelt a sztori. Már másnap nekiálltam, és ki is olvastam, mert egyszerűen remek volt! Az, hogy az 'A' és Riannon között kialakult szerelem ilyen erős, és ennyi mindenre képesek egymásért, főleg 'A', a legtöbb ember álma. A történetben igazán nem is tudjuk, hogy a mi kis lelkünk milyen identitású, de úgy sejtem, fiú. Ez pedig okoz néhány gondot az olvasónak. Vannak, akik nem tudják elviselni a melegeket, esetleg leszbikusokat, így nekik nem ajánlom, mivel 'A' elmesél néhány dolgot a múltjából, mint például, hogy lány testbe költözve egy fiúval volt kapcsolata. Itt gondolhatnánk, hogy akkor biztos lány lélek, de nem. Ahhoz túl erős a kapcsolata Riannon-nal. A könyv pedig olyan gondolatokat dolgoz fel, amik igenis elgondolkodtatóak, szóval minden korosztálynak ajánlom ezt a könyvet. Remélem a folytatását, az Another day-t is lefordítják, mivel a vége egyszerre tűnik lezártnak, és függőben maradottnak. Az írónak egyébként van még két könyve, a Nick és Norah végtelen éjszakája, amiben Rachel Cohn segítette. Illetve John Green-nel való közös műve, a Will & Will.

6. Kami Garcia - Ő ugyan annyira nem ismeretlen, de szinte mindenki csak a Margaret Stohl-lal közös sorozatát ismeri. Pedig a Caster krónikák semmi, a Légió sorozathoz képest, amit Garcia egyedül írt. A Törhetetlennek hamarosan kijön a második része is, így aki most áll neki, az nagyon jól jár a függővég miatt. Ajánlom ezt a könyvet, ugyanis fantasztikusan meg van írva, nem várt csavarokat rejt, és ez tényleg egy olyan sorozat, amit érdemes elolvasni. Nem egy szokványos sablon sztori, egyedi és élvezetes! A két sorozatán kívül nincs is más története.

5. Susan Ee - Talán nem is annyira ismeretlen író, mégis úgy gondoltam, hogy be kell kerülnie a sorba. Az írónőnek csak ez a trilógiája van, de meg kell mondanom, nem egy szokványos angyal sztori. Mikor nekiálltam az Angyalok bukásának, egyedül azért tettem, mert kölcsön könyvet illik kiolvasni, egyébként pedig utálom az angyalos történeteket. Susan azonban olyan mesterien alkotta meg a világot, és a két faj közti harcot, hogy beleszerettem! Penryn karaktere azért is tetszett meg, mert annak ellenére, hogy az anyja hallucinál, és gyakran magára hagyja lányait, ő továbbra is neveli a húgát. Ő tartja össze a családot, ez tisztán látszik, ennek ellenére sokszor szeretné feladni, nyugodtan élni, a terhek nélkül. Ez a kettősség pedig kell, egy főhősnő  karakterébe! Rafi pedig egy álompasi, ez nem vitás. Bár eleinte elég bunkó, és lenézi a lányt, mivel ember, a végére olyan szinten kötődik hozzá, hogy nem kérdéses, viszonozzák egymás szerelmét. A függővége miatt pedig alig bírtam kivárni, hogy megjelenjen a Túlélők világa, ami felülmúlta az első részt is! Nagyon ajánlom!

4. Rick Yancey - Bevallom őszintén, miután megírtam ezt a bejegyzést, azután olvastam ki Rick könyvét, amiből egyébként jövőre ki is jön a film. Szintén barátnőm áradozott az Ötödik hullámról, azt mondta sokszor a sírás kerülgette közben, néha el is bőgte magát. Én pedig nem értettem, hisz könyv alatt én nem szoktam, maximum bekönnyezek, és meglepődtem, hogy néhol ennél is előfordult. Főleg azért lehet megríkató ez a könyv, mert Cassie a könyvben elég erősen éli át az érzelmeit; az író örömmel játszik a cselekménnyel és az érzelmekkel. Az elejétől kezdve várod, hogy az álompasija felbukkanjon, de a végén már alig várod, hogy eltűnjön a képből, mert neked a másik kell. Azt hiszed, hogy már nem lehet rosszabb, de aztán tovább olvasod és rájössz: lehet még ennél is szörnyűbb. A mellékszereplők pedig azt hiszem mind tökéletesek. Ilyen könyvvel ritkán találkozom, de itt senki nem volt túlontúl idegesítő, vagy kétszínű. Nem is tudom mit mondjak. Szerintem érdemes elolvasnotok. Az Ötödik hullámnak egyébként van folytatása, de még nem fordították le se a The Infinite Sea-t, se a The Last Star-t. Ezenkívül ott van még a The Monstrumologist című sorozata.

3. Kendare Blake - Istennő! Komolyan. Imádtam minden egyes betűjét a történetének! Na jó, kezdem az elején. Még két, talán három éve is volt már, a barátnőm leszögezte, nekem ezt el kell olvasnom. Így hát nekiálltam a Vérbe öltözött Annának... És nem tudok mit mondani, mint hogy köszönöm neki. Kendare egy olyan történetet alkotott, ami a maga módján egyedi a versenytársai között, és komolyan mondom, nem tudod letenni a könyvet. Nem tudom ki mit olvas, de ha nekiáll ennek a sztorinak, addig nem hagyja abba, amíg be nem fejezi. És hála az Istennek, igen, van folytatása, ami nem más, mint a Rémálmok lánya. Vannak könyvek, ahol az első jobb, mint a folytatás, néhol fokozatosan változik, de itt tartja a színvonalat, a szellemeket, az izgalmas és meglepő dolgokat. Igazából ezzel a könyvvel is úgy vagyok, ha bármit mondanék, elszállna a varázsa, szóval befogom, és rátok bízom a döntést! Blake másik kötete a Goldess War is megérhet egy misét, bár inkább az angol tudóknak ajánlom.

2. Gena Showalter - Hol is kezdjem? Mármint nem a gondolataim zavarosak, hanem itt tényleg van mit felsorolni. Gena könyvei olyan gyors ütemben jelennek meg, hogy az amerikai rajongóknak nincs is idejük felocsúdni az előző kötetből. Kezdeném akkor az Alvilág Uraival, aminek novelláit jelenleg is olvasom. Pontosan nem tudnám megmondani hány kötetes, de úgy tizenötnél járunk külföldön, ha jól tudom. Magyarországon sajnos nem igazán akarják fordítani, ezt a sorozatot a rajongóknak köszönhetem, és komolyan, örök hála nekik, mert ez a történet nagyon megéri. Én nem szeretem a történelmi sztorikat, de ebbe valahogy beleillik a sok démon, angyal, isten, és istennő, egyszerűen így jön ki az egész jól. Bár nagyon sok részesnek tűnik, és azt hinné az ember, a végére már beleun, épp az ellenkezője! Egyre több mindent tudunk meg, a négy tárgy megtalálása és a vadászokkal való küzdelem pedig csak még jobban megspékeli a történetet. Az Urak pedig, hmmm... szenvedélyesek, az biztos... Néhány rész felér egy pornóval -de így teljes, komolyan, semmit nem veszít a lendületéből-, így a kisebbeknek annyira nem ajánlanám. Mondom én ezt, mikor egy korban vagyok velük... Akkor tovább is lépnék, mert már biztos untok, és a végére akartok érni. Az első sorozat, amit Gena-tól olvastam, az az Egy nem mindennapi lány meséi. Tudom, tudom! Nem túl érdekfeszítő cím, én is így voltam vele. De aztán mégis csak rádumáltak és belekezdtem. Első gondolatom a végén... hmm... TEAM Rome. Azt hiszem ő az egyik az álompasijaim között, aki az élen van! A második része pedig még istenibb! Sajnos csak angol linket tudok adni, mert ezt is fordításban olvastam, de nyugi! Van magyar sztorija is, méghozzá az Atlantisz. Ehhez ugyan még nem volt szerencsém, azonban a kívánságlistán van!

1. Moira Young - Tavaly a XXI. Budapesti Nemzetközi könyvfesztiválon láttam meg ezt a könyvet, és a borítója azonnal megfogott. Mikor elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy ezt meg kell vennem! De mivel eredetileg nem ezért a könyvért mentem fel, a polcomon maradt és a dedikált könyvemmel voltam el, nem is nagyon akartam mást olvasni azon a könyvön kívül. Aztán rávettem magam, hogy most már ne hisztizzek a másik könyv függővége miatt, és kezdjek el más könyveket olvasni. Újra átnéztem a könyveimet, és megakadt a Vérvörös úton a szemem. Rögtön ledobtam magam az ágyra, és olvasni kezdtem. Na Moira azóta a kedvenc íróm, és azóta várom a Homokvidék következő részét! Ha még nem olvastad, muszáj megtenned! Komolyan, ez a könyv nem hagy élni, amíg nem fejezed be! Nincs olyan, hogy te most felállsz, és eszel, iszol, mosdóba mész! Addig nem tudod letenni, amíg a végére nem érsz. Egyedi, jól megírt, és hihetetlenül izgalmas. Arról már ne is beszéljünk, hogy a  szereplők jellemfejlődését és kapcsolatát milyen remekül sikerült éreztetnie, és kifejtenie! Az írónőnek még nincs más története.

+1 Ransom Riggs - Az írót tavaly ismertem meg, mikor anya munkatársa kölcsönadta a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit. Neki sem akartam állni, akárhányszor unszoltak, hogyha már kölcsön adták, olvassam el, nekem akkor sem tetszett a címe, olyan unalmasnak ígérkezett a történet. A borító és a képek azonban csábítottak, és végül elolvastam. Nem mondom, hogy a kedvenc íróm lett, de megkedveltem az írásait. A történetet olyan egyedien, és remekül írta le, a következő két napban le sem tettem a könyvet. Nagyon megtetszett, de úgy éreztem, nem egészen van ez lezárva, ezért utána néztem. A történetnek van folytatása, az Üresek városa, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ennek ellenére a polcomon csücsül, viszont nem igazán érdekelt, mert nem is sokan olvasták a történetet. Bár én még nem kezdtem bele, mindenképp nekiállok majd. Azóta is ajánlgatom, mert érdemes elolvasni! Ha jól tudom az írónak nincs is több könyve még, csak ez a trilógia.

_____

Mit gondoltok a listáról? Valamelyiket van kedvetek elolvasni, vagy már meg is történt? Ti mást raktatok volna a Top 10-be? Kommentbe -vagy bárhol-, szívesen olvasom a véleményeteket. :D

xo Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése