2017. január 13.

Ti választottátok #23 - Vajon a te blogod biztonságban van?

Bonjour!
Először is nagyon sajnálom, hogy még csak most hoztam a bejegyzést, elég sok minden közrejátszott ebben, és nagyon remélem, hogy többször nem fordul elő. Másodszor, tudom, hogy mindig azt mondom, belehúzok, de láthatóan nem sikerül, úgyhogy a türelmeteket és az elnézéseteket kérem! Harmadszor pedig... 43-an vagyunk! ♥


Előszó
Néha láthatjuk, hogy egy-egy blogon szünet van, és arra hivatkoznak, elveszett a munkájuk vagy törlődött az egész oldal. Ezzel nem csak hogy rengeteg munka veszik el, hanem még több nyomja a bloggerek vállát. Én már a kezdetektől fogva túlzásokba viszem a mentegetést, mindenemet elmentettem legalább két helyre, plusz ott vannak még a papírkáim. Pontosan ezért hoztam létre ezt a kérdőívet és témát, mert egyszerűen nem értettem, mások hogyan mentik a dolgaikat és vajon én viszem-e túlzásba.

Az eredmény
A bejegyzés legnagyobb célja, hogy lássátok, oda kell figyelni erre, hiszen ne a semmiért dolgozzunk. Amikor megcsináltam a kérdőívet, arra nem gondoltam, hogy rákérdezzek a módokra, mégis hova mentik, így sajnos ez kimarad a kitöltők részéről. Én a gépemre szoktam lementeni a bejegyzéseket, ha van olyan oldal, akkor azokat is. Emellett ott van a drive-om, abba is időnként felmentem a legújabb adagot, így ha a gép be is fuccsol, elérhetem gond nélkül bárhonnan a munkáimat. Aztán ott van még az a sok füzet, amiben a kéréseket, email címeket, blogok linkjeit és a blog tulajdonosát a blogjával felírom. Ha valaki még ennél is biztosabb akar lenni és van egy felesleges pendrive-ja, akár még arra is feltöltheti a bejegyzéseket, bár én személy szerint azt már túlzásnak tartom. :D
  1. Kizárólag a blogon vannak meg a bejegyzések, fejezetek, vagy máshova is mented?
    • Biztosra megyek! Elmentem ahová csak tudom, de legalább egy helyre! - 18 válasz
    • Sehová sem mentem! Minek? - 7 válasz
  2. Előfordult már, hogy eltűnt egy vagy több bejegyzésed?
    • Sajnos igen. - 2 válasz
    • Szerencsére még nem. - 23 válasz
  3. Ez a te gondatlanságodból, nem odafigyelésedből adódott, vagy semmi közöd nem volt hozzá? (Csak ha előfordult!)
    • "A nem odafigyelésemből :)"
      "Fogalmam sincs! Egyszer volt aztán, aztán eltűnt..."
      "Semmi közöm nem volt hozzá."
  4. Szerinted fontos, hogy készüljön mentés a bejegyzésekről?
    • "Mindenképp"
    • "Igen, nagyon fontos!"
    • "Nem szeretek a semmiért dolgozni :) Szövegszerkesztőben írom a bejegyzéseimet, onnan másolom be a blogos felületre. És az eredetiből is van havonta frissülő mentésem pendrive-on meg egy másik közös, családi gépen. Nagyon biztosra megyek."
    • "Nem"
    • "Természetesen, egy balul sült frissítés a bloggernél, és bármikor nyoma veszhet egy-egy posztnak, ezért mentem el az összes fejezetet, és bejegyzést Word-ben (meg egyébként is ott írom)"
    • "Igen, mindenképp. Blogom még nem tűnt el, viszont videóm a videoplayer megszűnésekor igen és már bánom, hogy nincsenek meg azok a videók." 
    • "Szerintem eleve rossz ötlet kapásból blogra írni a bejegyzéseket, fejezeteket. Én mindent Word-dokumentumba írok, onnan másolom be a szöveget blogra. A gépen lévő fájlokat pedig egy nagyon hasznos kis program, a Tresorit automatikusan felszinkronizálja egy felhőbe, amint módosítok valamit a fájlon, és ezt bárhonnan letölthetem később, akár telefonra is, ha letöltöm oda is a Tresoritot. Így szinte kizárt, hogy bármilyen írásom is eltűnjön."
Nyilván a rengeteg mentés se biztosítja, hogy soha semmi nem fog eltűnni, de egy pici megnyugvást ad, hogy bármikor megtalálhatod az adott helyen és nem kell azon görcsölni, hogy 'Úristen, most mit csináljak?'. Minél több helyre menti az ember, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk a blogunkat. Néha, mikor nyűgösebb az ember éppen, akkor elege lehet a folytonos feltöltögetésből, de úgy vagyok vele, inkább legyen egy kis nyűg néha, mint egyszer egy nagy emiatt. A következő Ti választottátok témájára már lehet szavazni, hamarosan pedig nekiállok és el is készülök magával a kérdőívvel!

Remélem, tetszett a bejegyzés, 
xo Peetagey Smile

10 megjegyzés:

  1. Hasznos dolog az elmentegetés. És bár nem töltöttem ki a kérdőívet (bocsi érte), de most pár mondatba összegzem az én válaszomat. :D

    Szerencsére nekem személy szerint még nem vesztek oda dolgaim, de közeli barátnőmnek már nem is egyszer. Ami persze nem az ő hibájából adódott. A kérdés, hogy ilyenkor mit tudunk tenni. Szerencséjére sok munkája el volt mentve, így nem esett akkora vesztesége, de azért újra kellett kezdenie sok mindent.

    Én is mentegetem állandóan a dolgaimat. Nem csak a fejezeteket hanem a megírt könyvértékeléseket, bejegyzéseket is. Mindet tárolom valahol, ha esetleg tényleg megadná magát a blogger.
    És szerintem ez hasznos dolog. Szóval én csak helyeselni tudom ezt a lépést. Három kattintás, de jobb megelőzni a bajt. :))

    All the love xx
    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond, akik rendszeresen látogatják az oldalt, vagy a facebookon látják a kérdőívet, ki szokták tölteni. :)

      Szerintem a mentegetés akkor ér valamit, ha az ember ebbe is energiát fektet és ha csak öt perce van, akkor abban az öt percben próbálja mentegetni a dolgait, így semmi gondja nem adódhat. Az elején vagy zűrösebb időszakba ez persze nehezebben megy, szóval javaslom, hogy minden új bejegyzést azonnal mentsen, így nem vesz el annyi időt és nem is lesz belőle gondja. :)

      Igen, ezzel én is így vagyok, nekem külön mappák vannak a blogoknak és azon belül is külön kategorizálok mindent, de ha ez kell ahhoz, hogy minden meglegyen, akkor nem érdekel:DD

      Törlés
  2. Én személy szerint beállítottam a bloggeren, hogy minden közzétett bejegyzést automatikusan küldjön el az e-mailemre :) Nagyon hasznos kis beállítás :)
    /fene gondolta volna, hogy érdemes a teljes dizájnomat is azonnal lementeni, amint megkapom, de valakinek a saját hibájából is tanulnia kell, nem lehet mindig a másén.
    Majd egyszer, talán a következő szülinapján a blognak, végigveszem a szerencsétlenkedéseimet attól kezdve, hogy kizártam magam XD <- szerencsére az alatt is kaptam a bejegyzésekről és a megjegyzésekről az értesítéseket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is tudtam, hogy ilyet is lehet! De legalább egy újabb lehetőség az embereknek:D
      Juj, én azt hiszem, végigkövettem veled az egészet, de érdekelne az a bejegyzés!:DDD

      Törlés
  3. Szia!
    A kérdőívet sajnos nem láttam, pedig szívesen kitöltöttem volna :) Én minden hónapban lementem a Bloggerről az összes bejegyzést, illetve egyszer a jelenlegi design-t is és feltöltöm Dropboxra. Az összes bejegyzést kommentekkel együtt is le lehet tölteni, minden eszköz adott ahhoz, hogy ha el is tűnik a blog valamiért, gond nélkül vissza lehessen állítani, így szerintem ezt érdemes használni (ha valaki nem hiszi, járjon utána: Beállítások -> Egyéb -> Tartalmak biztonsági mentése). Sokan talán nem is tudnak róla, és ezért nem értem sokszor a nyafogást, mert két kattintás és be van biztosítva az egész. Persze idegesítő lehet, hogy csak úgy eltűnik (bár ez velem még soha nem fordult elő a röpke 6-7 éves bloggeres pályafutásom alatt, biztos rosszul csinálok valamit...), de ez sokszor egyáltalán nem egy rosszakaró támadása, sokszor nem feltörik a fiókot, hanem csak a Google gondol egyet és letörli. Elég sok ilyen sztori kering a neten, és már csak ezért is szerintem érdemes havi mentéseket csinálni, így maximum néhány bejegyzés veszhet el.
    De egyébként én sem írom soha rögtön Bloggerbe a bejegyzéseket, általában Evernote-ba szoktam a cikkeket, a történeteket pedig Wordbe. A Word fájlok meg vannak pendrive-on is, de sokszor feltöltöm őket Google Drive-ra, hogy út közben átolvashassam meg ilyesmik.
    Érdekesek ezek a cikkek amúgy, mindig elolvasom őket :D Bár a kérdőívek valahogy hozzám nem jutnak el, de lehet, hogy csak én vagyok béna. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Semmi gond, viszont ha szeretnél mást is kitölteni, ott van a menüben, a 'Ti választottátok kérdőívek'. Jelenleg nincs sok, mert nem nagyon gondolkodtam újakon, amit pedig esetleg kértek, már ott kikerült. :)
      Azta! Nem is tudtam, hogy a kommenteket is lehet! Érdekes infó és köszönöm, szerintem nem csak az én hasznomra válhat! :3 Igen, néha nyűgnek érezheti az ember, ha folyton mentegetni kell, de szerintem nagyon is megéri, mert bármikor történhet a bloggal bármi, jobb megelőzni a fejfájást...
      Én rögtön ideírom, de amint kész, már mentem is le a gépre:D Jól van, látom, nem csak az én "hülyeségem" a drive-ra való mentés:DD
      Örülök, hogy tetszenek és érdemesnek találod, hogy nyomon kövesd! :3 Hát, elég könnyű a facebookon elkerülni, mert nem rakom ki olyan sok csoportba és csak egyszer reklámozom - kivéve, ha kevesen töltötték ki és bejegyzés kell -, ezért a menüben is kapott egy külön oldalt ez:D És köszönöm, ha kitöltesz egyet:D

      Törlés
    2. Orvosoltam a problémát: feliratkoztam! :D És most vettem észre, hogy néhánnyal összefutottam már facebookon, meg egyet ki is töltöttem ma úgy, hogy azt se tudtam, a te blogodra lesz :DD
      A biztonsági mentés pedig tényleg nagyon király, ugyanazt a fájlt kell visszatölteni a Tartalmak importálása gombbal (ott van mellette), és ez a posztokat, kommenteket és elvileg az oldalakat is visszaállítja. A designról meg ugyanígy lehet a Sablon fülnél :)

      Törlés
    3. Uuu, nagyon köszönöm! *.*
      Hát igen, az álnév meg eredeti név azért kicsit be tud kavarni, de szerintem nem olyan vészes ez:D Meg hát nem az a lényeg, hogy ki írja a cikket belőle, hanem maga a kérdőív, úgyhogy nem is szoktam feltüntetni, hogy melyik blogon lesz a bejegyzés:D De köszönöm a kitöltést:DD
      Nahát, köszönöm:D Most nem lesz rá időm, mert indulok lassan, de este mindenképp megnézem ezt! :3

      Törlés
  4. Komolyan elveszhetnek bejegyzések bloggeren? :O Nem hallottam még erről. Még szerencse, hogy a dolgaim több helyen is mentve vannak. Biztos ami biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, több ilyen bejegyzésbe is belefutottam már, és amikor jött a kérdőív ötlete, pont egyszerre két ember is ezzel szenvedett:D
      Nagyon helyes, érdemes is:D

      Törlés