2016. január 2.

21. kritika - Egy divatguru naplója

Bonjour!
Az idei év első kritikája is megérkezett, jó olvasást hozzá. Köszönöm, hogy ennyiszer jöttök az oldalamra, és még fel is iratkoztok! ♥

Előszó
Az első véleményem elég negatív volt, hiszen már a cím sem egyértelmű. Egyik helyen Egy divatguru naplója van, míg a másikon élete. Hogy is van ez? Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a hatodik fejezet volt!
Fejléc
A képre sajnos nem adhatok jó értékelést, mert nem nevezhető fejlécnek. Sajnálom, kemény szavaknak tűnnek, de igazak. Néhány képet bárki egymás mellé tud tenni, de nem mindegy hogyan tesszük ezt. Itt csak a helyszín és a szereplők, illetve elvileg a cím derül ki. Látszik, hogy egy olyan ember készítette, akinek nincs lehetősége fejlécet készíteni, így inkább maga csinálta. Talán úgy tűnik, hogy nem éri meg várni egy fejlécre, én mégis ajánlanám, mert egy ilyen munka miatt komolytalanná válik a történet, mielőtt belekezdene bárki is.
Értékelés: 5/0.5
http://4.bp.blogspot.com/-PmLVc-Z0hKQ/ViAAQybS1pI/AAAAAAAAABw/ZV0r1A0Pi5I/s1600-r/let%25C3%25B6lt%25C3%25A9s%2B%25284%2529.jpg

Design
Az oldal nagyon kezdetleges, érdemes lenne felkérni egy profit ennek elkészítésére, ha mi nem tudjuk megcsinálni. A blogarchívum és a közreműködők vannak csak kint a modulsávban, ezek helyét pedig megcserélném. Mindenképpen raknék a modulsávba egy fülszöveget, egy csevegőt, aztán ott van az információs menü, akár egy feliratkozó modul. Ha kell, akkor egy menüt is, amiben fel lehet sorolni a szereplőket, kritikákat, díjakat, vagy amit az író(k) szeretne/szeretnének, persze csak akkor, ha van már legalább egy ezekből. Feleslegesen soha ne tegyünk ki semmit. Egy szöveg modult is kitennék, ahol tisztázza/ tisztázzák a blog tulajdonosa(i), hogy minden őket illet a blogon. A történet párbeszédeit jelző kötőjel, illetve a kép pedig gyakran kicsúszik a sablonon, erre érdemes odafigyelni. És az egyik legnagyobb problémám, hogy nincsen telefonos nézet, ami eléggé zavaró tud lenni. Azt hiszem ez minden, amit javasolni szerettem volna.
Értékelés: 5/0.5

Történet
Bevallom őszintén, először elsején akartam kitenni a kritikát, de aztán nem álltam neki olvasni a történetet. Annyira lehangolt, hogy először adtam ilyen alacsony pontszámot, illetve annyira rosszul éreztem magam miatta, hogy már a történetről is azt gondoltam, ennyit fog érni. És örülök, hogy vártam, mert bár elég kezdő szinten írnak az írók, igenis jók lesznek sok gyakorlással. A történeten látszik, hogy a fejükben fel van építve a sztori, de sajnos még ezt nem osztják meg az olvasókkal. A két főbb karakterről tudunk meg a legtöbbet, azonban ez is kevés. A szereplők kidolgozatlanok, alig tudunk róluk valamit, szinte semmi leírás nincs a külsejüket tekintve. Csak azt tudjuk, hogy léteznek, viszont semmit nem tudunk a családjukról, az életükről. Csak az a néhány információmorzsa van, amit nagy nehezen ki lehet hámozni. A környezeti leírások  is szinte teljesen hiányosak, elvétve van csak egy-egy. Bár a design részlegnél kellett volna megemlítenem, mégis ide toltam át egy fontos dolgot. A fejezeteknél nincs feltüntetve, mégis hányadiknál járunk, így elég nehéz volt tájékozódnom. A történetben elvétve vannak helyesírási hibák, a blogger helyesírás ellenőrzőjét én nem ajánlom, mert sokszor ez rontja el a sztorit. Húha, annyi minden kavargott a fejemben, és így leírva elég kevésnek tűnik, mégsem tudok mást írni. Nem szoktam tanácsolni senkinek, hogy folytassa, vagy hagyja abba az írást, most mégis szeretném megtenni, mégpedig egy okból. Enikő, Viki! Látszik, hogy kezdők vagytok és a mini interjúból is kiderült ez. Ennek ellenére látszik, hogy tudtok írni, csak még bizonytalanok vagytok. Olvassatok sokat, és gyakoroljátok az írást. Biztos nem próbának szántátok ezt a blogot, szerintem mégis jó annak. Most ki tudjátok kísérletezni az írás apró-cseprő dolgait úgy, hogy az olvasók segítenek. Komolyan szurkolok nektek, mert ismerem a történetírás élményét, és látszik, ti is szeretitek. Oké, nem akartam ennyire "bölcsnek" tűnni, csak szerettem volna tisztázni ezt az egészet. Ha a sztori jobban meg lenne írva, ténylegesen megadnám a 7 pontot, amit elsőre adni akartam. De a kidolgozatlanság miatt muszáj volt levonnom, és még néhány dolog ráadódott. Ha érdekel a történet, mindenképp nézz be a blogra!
Értékelés: 10/5

Miért pont ez? "My head spinning around"


Interjú Kiss Viktóriával és Mandák Enikővel

A történet ötlete kié volt? Egyenlően írjátok a részeket, vagy valaki többet vállal be?
Enikő: "A történet Viki fejéből pattant ki, én meg átgondoltam és aztán azt mondtam, hogy miért is ne? A részeket pedig együtt szoktuk megírni (általában tanórák alatt)."

A sztori inkább csak a szükséges információkat tartalmazza, mi ennek az oka? Miért csak a két szereplő kapcsolatára korlátozódtok?
Viki: "Azért korlátozódik a történetünk az elején ennyire a két főszereplőnkre, mert fontosnak tartjuk, hogy megismerjétek őket, mielőtt a háttér dolgokba belemegyünk."

Mióta írtok? Van más blogotok? Ha igen, mi a címük?
Enikő: "Ez az első blogunk. Mindkettőnknek. Eddig csak olvasók voltunk, és nagyon fura, de kellemes a gép "túl oldaláról" szemlélni a dolgokat. Most már látjuk és átérezzük, hogy mennyi munka áll egy-egy sztori mögött. Örülünk, hogy elkezdtük. Izgalmas."

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

2 megjegyzés: