2017. február 2.

Ti választottátok #24 - A történethamisításról és -lopásról

Bonjour!
A múlt ten nem került ki kritika, ezt nagyon sajnálom, elég zűrös ez a 2017, de most hétvégén mindenképp pótolni fogom a hiányzó értékelést!


Előszó
Eredetileg három lány véleménye került volna bele a bejegyzésbe, de későn vettem észre, hogy a mai nap kell kitenni, így az interjúztatást is csak később tudtam elkezdeni. Szóval a negyedik válaszadót próbálom utoléri, és amint sikerül, bővítem a cikket! Igen, negyedik, mert közben beszerveztem még egy embert.

Az eredmény
Igazából nem akartam ebben a témában kérdőívet gyártani, mivel láttam anno néhány kiírást, illetve tudom néhány ismerősömről, hogy másolták már a műveiket, úgyhogy őket kérdeztem a témában. Emellett, ha már belügyi szakon vagyok, és ebben az évben már van elmélet is, megkérdeztem a tanáromat, mi a helyzet a történetlopással és -hamisítással. Mégis csak ő volt x évig rendőr, képben van. Őszintén szólva én kételkedtem abban, hogy feljelenthető-e az illető, mert régebben úgy gondoltam, kiröhögne egy rendőr, ha ezzel állnék elé, így megkérdeztem. A tanár úr eloszlatta a kételyeimet, azt mondta, ha fel vannak tüntetve a jogok, akkor ugyanúgy plágiumnak számít. A büntetés esetenként változó, a bűncselekmény mértékétől függ, hiszen egy ember megöléséért kevesebbet kapunk, mint többéért. Na jó, ezt nem tette hozzá, ez csak az én zseniális megállapításom... Viszont ami lényeges, hogy pénzbüntetéssel jár, ha valaki mégis elköveti a két vétség egyikét, hiszen fel voltak tüntetve a jogok. Persze lehet felhasználni egyes részeket, de engedélyt kell kérni az eredeti szerzőtől, illetve meg kell jeleníteni a forrást. A történethamisításra annyira nem tért ki, hiszen az majdhogynem ugyanaz, mint a -lopás. Azt mondta, ezt egy kicsit enyhébben kezelik, de ugyanúgy kiszabható pénzbírság, ha feljelentésig fajul a helyzet. Összességében nem tudom, kinek mennyire volt hasznos mindez, szerintem azért jó tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.

 _____

Hányszor fordult már elő, hogy valaki teljes egészében ellopta vagy átírva publikálta a te írásodat, írásaidat?
Mosópor: "Kétszer. Mármint igazából hogy teljesen ellopták és csak a nevet cserélték ki, az egyszer. ötletet amúgy többen is merítettek, de azt nem nevezném kifejezetten lopásnak."

Pilar: "Hála Istennek eddig csak egyszer fordult elő velem, hogy "lenyúlták" a történeteimet. Az idővallumot nézve ez elég csekély, hiszen évek óta blogolok."

Nymus: "Eddig egyszer fordult elő szerencsére, még tavaly. Legalábbis én erről az egyről tudok :D"

Miko: "Két eset volt."


Hogyan jöttél rá?
Nymus: "Az egyik bloggerina szólt, mert vele is ugyanez történt. Egyébként szerintem a mai napig nem jöttem volna rá."

Pilar: "Egy kedves olvasóm szólt nekem, hogy mennyire örül, hogy már wattpadon is olvashatja az írásaimat. Ez már csak azért is nagyon furcsa volt, hiszen addig a pillanatig nem is voltam beregisztrálva rajta. Most már igen. :D ;)"

Miko: "Még 3 éve talán, fb-on egy csoportban nagyon menők voltak a paródia blogok és volt egy csaj, akit folyton szidtak, hogy ne írjon már ilyen szart, aztán publikált egy történetet mondván, hogy tud ő normálisan is írni. Én meg kíváncsiságból ránéztem az oldalra. Aztán elég sok minden arra hajazott, hogy ezt rólam koppintotta. A cím, hogy kb. majdnem ugyanaz volt a főszereplőm neve. Sőt még a fejezet első két mondatát is szóról szóra úgy írta meg, ahogy én. Sőt még az alap sztori is hasonlított :D.

Mosópor: "Mindkettőre úgy, hogy egy olvasóm szólt. Az egyik onnan tudta, hogy nem én vagyok, hogy látta hogy wattpados a sztori és tudta, hogy én ott nem publikálok. Ott teljes egészében, szóról szóra másolták a sztorit. A másik esetben átírták Justin Bieber fanfictionre, ott is egy olvasóm szólt."


Amikor megtudtad, mit csináltál?
Miko: "Igazából semmit nem csináltam... két fejezet volt fent, és megvártam hogy publikálja a harmadikat, mert kíváncsi voltam, hogy ha ott is gyilkosság lesz benne akkor meg fogom verni xD Egyszerűen nem folytatta tovább, de kapott egy csomó komit hogy hűű milyen jó a sztori, közben pedig egy gyenge kopi volt. Amúgy azonnal írni akartam neki, csak mások mondták, hogy várjam meg, mi lesz belőle."

Pilar: "Az első pillanatban majdnem elsírtam magam, de aztán rögtön azon kezdtem agyalni, hogy mit lehet itt tenni ez ellen. Első dolgom volt megnézni a nézettséget, ami elég jó volt itt is, :D majd minden egyes olvasónak külön írtam, hogy legyenek szívesek bojkottálni azt a valakit aki feltette, mert ezek az én történeteim és ha olvasni szeretnék akkor felteszem őket én. Még aznap felpakoltam szinte az összes készen lévő részt, ezzel is elvágva az utat a "tolvaj" elől. Hozzá kell tennem, mindenki nagyon kedves volt és biztosított róla, hogy nem fogják olvasni a hamis írást. Volt olyan is aki ráírt a lányra (mert mint később kiderült egy fiatal kislány volt), hogy ilyet ne csináljon és azonnal törölje magát. Ezt én is megtettem. Ráírtam. Nem durván, csak finoman. Én nem vagyok híve a letámadjuk az ellenséget dolognak, inkább szép szóval szeretem meggyőzni az embereket. Be is jött, mert a kislány válaszolt és el is tüntette az oldalát. Mikor rákérdeztem, hogy miért csinálta? Azt válaszolta, hogy annyira tetszett neki a történet és látta, hogy mennyien olvassák, úgy gondolta szerez vele magának is pár jó pontot. :)
Én örülök, neki, hogy sikerült vele lerendeznem a dolgot és el sem tudom képzelni azok mit érezhetnek akiknek nem sikerült. :(
"

Mosópor: "Mindkét esetben írtam a blog írójának, hogy szedje le, mert ez lopásnak minősül. Meg azon szórakoztam, hogy az olvasóim mennyire kis cukik, hogy mentek oda tömegesen kommentet írni, hogy mit képzel magáról, aki ellopta a sztorimat :D"

Nymus: "Először nem akartam elhinni, hogy van olyan ember, akinek ennyi a szabadideje... Aztán írtam neki egy nem túl kedves üzenetet, de arra nem reagált. Aztán megpróbáltam még egyszer, ezúttal már sokkal fenyegetőbb hangvételben. Másnapra törölte a történetemet."

 
Volt olyan, hogy valaki nem volt hajlandó eltüntetni a történetet, bizonygatta, hogy az az övé, vagy akár ennél is durvább eset?
Miko: "Szerencsére nem :D."

Nymus: "Nem, semmi ilyesmi nem történt eddig. *lekopogja*"

Mosópor: "Nem, szerencsére ilyenre nem került sor. Az egyik viszont szemrebbenés nélkül megcsinálta, hogy bár a másik blogot is lopta - onnan tudom, hogy a társblogom volt -, azt nem szedte le, csak miután a másik blog tulajdonosa is írt neki."

Pilar: "Mivel ez volt az első és az egyetlen ilyen jellegű "támadás" a blogom ellen, így erre a kérdésre nem tudok válaszolni."

Eljutottál már arra a pontra, hogy feljelentsd az illetőt?
Mosópor: "Nem. Szerencsére mindkét esetben elég volt jelezni, hogy akár megtehetném ezt a lépést, és ennek fényében mindkét illető jobbnak látta törölni. Egyébként, ha nem szedték volna le se hiszem, hogy feljelentettem volna bárkit is, mert ha valaki rákeveredik az oldalára, és látja, hogy másolás, az szerintem épp elég negatív reklám neki ahhoz, hogy ne érje meg más sztoriját megosztania. Az egyik lány pont az ilyen negatív reklám miatt megkérte, hogy töröljem a posztja alatti kommentet, mert utólag látja, hogy nem volt szép húzás a részéről, és természetesen törli a blogot, de nem szeretné, hogy a későbbiekben ezzel azonosítsák."

Miko: "A második ilyen koppintós dolog számomra azért volt durva, mert a saját olvasóm volt, neki már írtam, hogy azért ezt így nem kéne és leszedte. Igazából nem konfrontálódtam senkivel ennél komolyabban

Nymus: "Nem, csak megfenyegettem."

Pilar: "Amikor az ember azt látja, hogy valaki simán lenyúlja az évek óta dédelgetett történeteit,- amikkel volt hogy éjszakákat szenvedett, hogy tökéletesítse és évek óta az élete részei - akkor sok minden megfordul a fejében. Igen, nekem is végig futott az agyamon, hogy feljelentem, de ennél durvábbak is, de ahogy már írtam, én inkább a meggyőzés embere vagyok és miután elült a vörös köd, megírtam neki a levelemet, amiben szépen megkértem, hogy törölje a történeteimet az oldaláról. :)"

Védekezel azóta a lopás ellen?
Nymus: "Szerintem ez ellen sehogyan sem lehet védekezni. Nem tettem lopásgátlót vagy ilyesmit a blogra, ha erre gondolsz."

Mosópor: "Igen. A blogomra került egy olyan eszköz, ami gátolja a bejegyzések tartalmának másolását. :)"

Miko: "Az a baj, hogy hiába teszek rá másolás gátlót, ha valaki elolvasta, ugyanúgy meríteni tud belőle." 

Pilar: "Igen. Azóta lopásgátló van az oldalamon. Egy kedves barátnőm segített benne, hogy hogyan kell feltennem, így most már nyugodt lehetek az írásaim felől. Hacsak valaki nem veszi a fáradtságot és nem másolja ki szóról-szóra, de azt nem hiszem. :D :D"


Feltüntetted a blogodon, hogy tilos bármit is lopni?
Miko: "Nem. Még ha ki is írom, az sem garancia rá, és a becsületes emberek kiírás nélkül is kell hogy tudják, mit illik és mit nem :D"

Mosópor: "Nem, ezt evidensnek éreztem, de lehet fel kellett volna :D"

Nymus: "Igen, feltüntettem, de csak azért, mert tök menő :D"

Pilar: "Feltüntettem-e a blogomon, hogy tilos lopni, másolni stb. ?
Sajnos nem. :( Tudom, öreg hiba, de eszembe sem jutott, hogy valaki magáénak akarja tudni az én agymenéseimet.
:D"


Szerinted hogyan lehet megakadályozni a lopást?
Nymus: "Szerintem sehogy, de az olvasók, akik a kezdetektől követik a blogodat, nem fognak kételkedni benned, hogy tényleg te vagy-e az eredeti szerző."

Mosópor: "Hát amióta én használom ezt a bejegyzés másolás tiltót, azóta nem lopják, szóval ezt egy sikeres lopás gátlónak tartom. Nem hiszem, hogy ha kiírod, azt bárkit megakadályoz, akiben annyi jó érzés nincs, hogy legalább minimálisan átfogalmazza, amit írsz, azt nem egy ilyen kiírás fogja visszatartani. Bezzeg a másolás tiltó :D"

Miko: "Nehezen... résen kell lenni. Nekem csak puszta véletlen volt, hogy rájuk találtam, de talán azzal lehet a legjobban védekezni, hogy 1. nem osztom meg a neten, 2. csak olyanoknak mutatom meg akikben bízok, vagyis itt a meghívós módszer, ami beválhat, de az sem 100%-os megoldás." 

Pilar: "Mindenkinek azt ajánlom, hogy lássák el lopásgátló kóddal az oldalukat. Jobb félni, mint megijedni. :D"


Van még valami, amit szeretnél mondani ezzel kapcsolatban?
Mosópor: "A témáról nem igazán jut eszembe most más. Talán annyi, hogy akiket megihlet egy blog, és úgy dönt, hogy sajátot nyit, fejben azért gondolja át, hogy mennyire egyedi az ötlet, és mennyire másolás. Adott esetben például szerintem nagyon hasznos tud lenni, ha valaki megkérdezi az adott blog íróját, hogy egy ilyen sztori őt zavarná e. Engem is kérdeztek már meg így, és tekintve, hogy nem szó szerinti másolás volt, tényleg ötletmerítés, ráadásul megkérdezte, hogy zavarna e, sokkal jobb szívvel olvasom az illető blogját, ha elém kerül, mintsem ha csak úgy szó nélkül írt volna.

Miko: "Talán annyi, hogy mindenki járjon nyitott szemmel, és ha lát vagy "hall" valamit szóljon! Mert sajnos, aki lopni akar, az megtalálja a módját, hogy meg is tegye azt." 

Nymus: "Szerintem nincs :)"

Pilar: "Végül is ha belegondolok örülnöm kéne a a történteknek, mert, ez egy jel volt nekem arra, hogy valamit jól csinálok. :D "

Köszönöm a válaszokat, remélem, tetszett a bejegyzés,
xo Peetagey Smile

4 megjegyzés:

  1. *udv*
    Uhh, ez tok erdekes volt. Nem is gondoltam volna, hogy siman egy tortenet koppintasa buntetheto.
    Tetszeeeett. ^^
    xxLiz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Azért a nagyon minimális koppintás még megengedett, mert lássuk be, nem lehet szín tiszta egyediség a történet, mert apróbb dolgok egyezhetnek:D De valóban, nagy mennyiségű koppintást büntetik:D
      Örülök :3

      Törlés
  2. Szia ! Őszintén szólva engem eléggé meglepett, hogy ilyen elterjedt legyen mások koppintása, bár igazából nem túl régóta követem újra a blogos világot egy pár éves kihagyás után. Jelenleg még csak magamban dolgozgatok egy történeten, de ebből okulva biztosan teszek majd lopásgátlót a jövőbeli blogomra, végülis sosem lehet tudni :D
    Abban van némi igazság, hogy teljesen egyedit sajnos elég nehéz alkotni, én is egy időben teljesen ki voltam aladva, mert kitaláltam a történetet, ahogy nekem tetszett, majd rájöttem, hogy ú, ehhez a részhez hasonlót már olvastam könyvben, jajj azt meg egy másikban, olyan is volt, hogy miután kitaláltam, azután olvastam olyat, na az méginkább zavaró volt :DD
    Na, de eléggé elkanyarodtam az eredeti témától ^^""

    Jenna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Nos, üdv újra itt:D
      Igazából szerintem fel sem lehet mérni, mennyire elterjedt, hiszen lehet, nem is tudsz róla, de megtörtént. Viszont tényleg szomorú, hogy egyáltalán van ilyen.
      Igeeen, én is sokszor agyalok a sztorin, hogy ez tök illene bele, mire rájövök, hogy valahol láttam, olvastam:D Elég lehangoló tud lenni:D

      Törlés