2015. december 7.

16. kritika - Titkok városa

Bonjour!
Hát íme, ezzel a bejegyzéssel meg is kezdeném a Kritika-hetet, szóval mozgalmas lesz most a blog. Ha minden jól megy, akkor hat kritikát és egy Ti választottátok bejegyzést kaptok! Aki még nem látta volna, elindítottam egy szavazást, ahol a Karácsonyi bejegyzésről dönthettek.

Előszó
A cím felkeltette a figyelmemet, de fogalmam sem volt mire számítsak. A fülszöveget szokásomhoz híven pedig a kritika megírásáig nem olvastam el, ezért amint megtörtént az első eset, gyorsabban akartam haladni. Sajnálom, hogy csak ennyi fejezet van fent, mert kíváncsi vagyok a folytatásra. Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a hatodik fejezet volt!

Fejléc
A kritika rendelésekor még egy gyönyörű kék fejléc volt, viszont most már ez eltűnt, nem tölti be se a gép, se a telefon. Így ez nem kerül értékelésre, ugyanis nem tartom fairnek, hogy azért legyen kevesebb pontja egy blognak, mert nincs fejléce! Nálam, ha nincs, akkor nem nullára értékelem, mert az azzal egyenlő, hogy maga a munka értékelhetetlennel. Ha nincs fejléc, nincs értékelés. Remélem, értitek a hülyeségemet, de én tényleg így tartom igazságosnak.
Értékelés

Design
A kék színek majdnem mindegyike passzol egymáshoz, nekem mégis elüt a történet helyének háttere. A 'Részek'-nél fel van sorolva néhány fejezet címe előre, és amint kikerül egy bejegyzés, itt elérhető lesz a link. A 'Szereplők'-nél nekem kicsit furcsa, hogy minden képnek van egy készített háttere, de ez nem az olvasó dolga, hogy meghatározza. A karaktereket végignézve feltűnt valami, ezért ha ez titok lenne a látogatók számára, akkor bocsánat, Ádám! Ha ezt a felvetésemet nem akarod tudni, akkor ugorj tovább, Tehát, aki tovább olvasta, attól először is bocsánatot kérek a kis betűkért. És akkor a tippem: Parrish Smith (rendőr) és Bruce Smith (bérgyilkos) vezetéknevének egyezésébe bele akartam kötni, de aztán észrevettem, hogy Bruce életcéljánál a testvére megmentése szerepel. Így arra gondoltam, hogy ők biztosan rokonok, illetve túl egyszerű lenne a történet, ha egy bérgyilkost kért(ek) volna fel akárki(k) a városbeliek megölésére. Vagy csak fel akarták bérelni, de ő tudta, hogy akkor a testvére is veszélyben van, ezért nem vállalta, inkább ment megvédeni. Persze lehet, hogy téves a gondolatmenet, így ne nagyon számítsatok rá, hogy ez tényleg így van. Ha mégis, akkor elnézést, Ádám! és itt folytasd! Tetszik, hogy mindenki fel van tüntetve, de észrevettem egy apróságot, ami elé zavaró. Luke (Hataway) exe Liz-t, akinél ott van, hogy született gyermeke. Az ő adatai között Mark Hataway van írva, míg a saját 'adatlapján' már Fisher a vezetékneve. Ami alapján nem lehet tudni, mi is az igazi neve. Mert találgatni lehet, hogy kié a gyerek, ez mégsem magyarázza a két vezetéknevet. A 'Secret Town' nekem kicsit furcsa, mert sok a bevezetés, a körítés és igazándiból a történetről alig tudunk meg valamit. Az oldalmegjelenítéseket én alulra tenném, alá pedig az archívumot, mert az emberek erre kevésbé kíváncsiak. Az írót feléjük raknám, de ezt igazából csak akkor érdemes kitenni, ha kis is van töltve, és olvashatunk is ott valamit. A követők pedig mindezt megkoronázná, mert a négy közül ez a legfontosabb. Illetve én még csinálnék egy csevegőt, mert az olvasók, vagy bárki, aki szeretne írni, kénytelen üzenetben 'zaklatni' az írót, amit nem mellesleg nehezebb nyomon követni. Mivel maga a téma jó ötleteket adhat, ezért javasolnám az írónak, hogy a moduloknak adjon valami érdekesebb címet, amik feldobják a látogató hangulatát az olvasáshoz. Például a 'Követők' helyett lehetne 'Lakosság', vagy épp a 'Megtekintések" helyett 'Átutazók'. Ilyen kis apróságok is kedvet csinálnak a történethez. És jó, hogy eszembe jutott a történet értékelésekor: tennék bele egy információs modult, ahol fel vannak tüntetve a lényeges dolgok: író, design, fejléc, email, nyitás, zárás, miden!
Értékelés: 5/4.5

Történet
A sztori maga jó, de én mégsem tudom teljesen beleélni magam. Általában szeretem a szereplők szemszögének váltakozását, itt azonban néha túl soknak találtam. Az események sokkal hatásosabbak lehetnének néha, ha nem ugrálnánk annyit, inkább részletesebb lenne. Akadnak benne tőmondatok, amiket szintén változtatnék, illetve elszórva van néhány helyesírási hiba. Az érzelmeket jobban ki kéne fejezni, mert bár elég sok a haláleset, senki nincs kiakadva. A részletek is nagyon fontosak! A falu már teljesen ki lenne akadva, a szülők nem engednék utcára a kölykeiket, ha ilyen történik. A rendőrök, ha félnek is, nem ennyire, főleg nem egy kamasztól. A betűtípust én növelném, mert így kissé nehéz elolvasni gépről. Húú, nem is tudom mit írhatnék még... A pár fejezetes blogoknak ezt a hátrányát nagyon utálom, mert nem tudok miről beszélni. Ha van időm, és több fejezet kerül fel, akkor kiegészítem a kritikát, de ha már most kedvet kaptál volna, olvass bele a történetbe!
Értékelés: 10/8

Miért pont ez? Mert abban a városban szó szerint kell érteni, hogy sírba viszi valaki a titkát.


Interjú Tóth Ádámmal

Nagyon tetszik, hogy több szemszögből írod a részeket. Kíváncsi vagyok, miért csinálod így?
"Én mindig is több szemszögből szerettem írni, hisz egy szemszögből nem tudnám leírni, hogy mennyi minden is történik az apró faluban. Illetve így sokkal jobban megismerhetjük a főbb szereplőket. Eddig leginkább a két testvér szemszögéből írtam a részek fő történéseit és csak a felvezető volt más szemszögből, de most akarok behozni egy harmadikat is."

Érdekes ez az ismeretlen igazságosztó. Az egész történet az ő céljára, 'munkájára' fog épülni?
"Pontosan, az egész történet az ő munkájára fog épülni. Már nem is olyan rejtélyes, hisz az egyik részben kiderül, ki az, de egy másikban észre vehettek az olvasók, amit most nem mondanék el, mert lelőném a poént :D Hamarosan érkezik az első évad fele, amiben nagy fordulatot vesz a történet és egyre izgalmasabbá válik és az évad záró epizódban megpecsételem az egészet a legizgalmasabb résszel, de szerintem a második évad első része lesz az egyik legmegdöbbentőbb és legváratlanabb epizód, amire senki sem számít."

Mióta írsz? Van más blogod? Ha igen, mi a címük?
"Már szerintem 1 éve biztosan írok, sőt van az több is, de eddig inkább csak gyakorolgattam. Eddig minden blogom abbamaradt, de ebbe már el van tervezve 3 évad és azt már minden fajta kép megírom, ha van olvasó ha nincs :D"

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a kritikát :)
    Amiket javasoltál azon igyekszek változtatni.
    A nagy kíváncsiságom miatt elolvastam a felvetésed és hát.... erre csak azt tudom mondani, hogy semmi sem véletlenül van ;) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.
      Nagyon szívesen, és felkeltetted a kíváncsiságomat az utolsó mondatoddal :D
      További sok sikert a bloghoz :*

      Törlés