2015. december 29.

Ti választottátok #5 - Vajon ha nincs feliratkozó, olvasó sincs?

Bonjour! 
Íme, itt a következő általatok megszavazott bejegyzés, jó olvasást. Köszönet azoknak, akik kitöltötték a kérdőívet! ♥

Előszó
Előfordult már veled, hogy nem volt annyi feliratkozód, mint ahányan megnézték egy nap a blogod, vagy egy adott bejegyzést? Mi ennek az oka?
Az eredmény
A válaszok terén nem igazán volt elképzelésem, szóval szöveges válaszokat állítottam be, így mindenki kifejthette a véleményét.
  1.  Ha feltűnik egy blog, ami tetszik, te azonnal feliratkozol?
    •  A legtöbb ember csak pár rész után iratkozik fel, először vár pár részt, és ha még mindig tetszik, az élmény pedig egyre jobb, akkor ugrik csak bele. Előfordul, hogy valaki azonnal keresi is a modult és már iratkozik is, de olyan is akad, aki bejegyzés nélkül, tartalom alapján teszi ezt. Változó, de a feliratkozók mindig a történet egy szakasza alapján döntenek erről, így senki nem várhatja, hogy már az elején legyen száz ember, aki úgy döntött, hogy követni fogja a blogot.
  2. Van olyan, hogy olvasol egy blogot, mégsem iratkozol fel? Mi ennek az oka?
    •  Ha valaki nem iratkozik fel, ritkább esetben az az oka, hogy nincs hova. Ha nincs ilyen modul, akkor nyilvánvalóan nem várja az író, de érdemes kitenni, mert az olvasó szeretné pótolni ezt a hiányát. A következő eset, hogy befejezett a blog. Ilyenkor értelmetlennek tűnik a feliratkozás, de lehet, hogy ezzel dobjuk fel az író napján, és inspiráljuk egy másik blogjánál. És akkor ott van az, mikor van feliratkozó modul, a blogra mégse iratkoznak annyian. Ennek lehet az oka a sok szünet a bejegyzések kött, vagy csak egyszerűen "...ha nem iratkozom fel, akkor az azt jelenti, hogy nem tetszett vagy nem volt annyira izgalmas, hogy várjam a folytatást...". Fontos, hogy mi is tegyünk azért, hogy feliratkozzon az olvasó. Ha úgy érzi, hogy ez nem nyújthat neki élményt, előbb-utóbb már csak benézni sem fog az oldalra. De van az az eset, amikor elfelejtünk feliratkozni, aztán a blog címe nem jut eszünkben, és csak idővel találunk ismét rá. Bármilyen ok elég lehet az olvasónak, amit egy blogger nem is tartana elégnek, így muszáj tovább dolgozni azokért, akik észrevétlenül olvassák a bejegyzéseket. Nem mindig lesz nyilvánvaló, hogy egy későbbi feliratkozó már jelenleg is olvassa a blogot. Az író csak annyit tehet, hogy igenis leül és mindent belead az adott bejegyzésbe!
  3. Ha soha nem reagálsz, azért egy történet lezárásakor szoktál? Miért? 
    • Sajnos a miért kérdést valahogy szinte senki nem vette figyelembe, szóval anélkül kell választ adnom. Az emberek egy része minden alkalommal reagál, így nem újdonság nekik, hogy a lezáráskor is megtegyék. Aztán ott vannak azok, akik néha kihagyják, szinte ugyanaz a kategória, mint az előző. Akad, aki csak a lezáráskor ír, de akkor egy baromi hosszú, az egészet átfogó véleményt ír. És ott vannak azok, akik egyszer sem írnak. Akik inkább csak olvassák és élvezik a történetet, és fene tudja, miért nem reagálnak. Ahogy azt sejtettem előre, ők nem igazán töltötték ki a kérdőívet, szóval a miértje még előttem sem tiszta.
  4. Kommentelni, pipálni vagy emailt küldeni ennek ellenére szoktál? - Ezt a kérdést nagyon fontosnak tartom, hiszen az ember a saját blogján szeretné látni a visszajelzéseket, ennek ellenére nem mindig hajlandó ezt mással szemben is megtenni. Van, aki csak halogatja, hogy majd írok neki, vagy pont leszarja.
    • Igen, ez természetes! - Az emberek 75%-a erre szavazott, és azt hiszem ez egyrészről természetes. Van, hogy nincs ideje az embernek, ez nyilvánvaló, ezért kattintanék a következő opcióra is.
    • Néha előfordul. - A válaszadók 25%-a ezt választotta; én is vagyok úgy, hogy betöltöm az oldalt, és amikor várok a buszra, a betöltött részt elolvasom. Így viszont nem tudok reagálni, és később elfelejtem.
    • Nem, nem szoktam. - Szerencsére erre senki nem szavazott.
    • Sajnos a miért kérdést valahogy szinte senki nem vette figyelembe, szóval anélkül kell választ adnom. Az emberek egy része minden alkalommal reagál, így nem újdonság nekik, hogy a lezáráskor is megtegyék. Aztán ott vannak azok, akik néha kihagyják, szinte ugyanaz a kategória, mint az előző.
  5. Ha blogot vezetsz: Te várod, hogy az emberek feliratkozzanak, pipáljanak?
    • A legtöbb válaszban azt olvastam, hogy a pipák nem is igazán érdeklik őket. A lényeg, hogy legyenek kommentek, és feliratkozók. A válaszoknál láttam, minden ember válaszát egy sorban, így eléggé szomorú voltam, hogy olyan is írta, hogy ő elvárja, hogy ezek meglegyenek, aki közben másnál nem ír.
Összegezve
Csalódás volt nekem ez a téma, mert közel sem volt annyira átfogó, mint szerettem volna. Néhányan nem is arra válaszoltak, ami a kérdés volt, vagy hülyeségeket írogattak be, amit nem tudtam felhasználni a bejegyzésben. Hacsak nem vagytok kíváncsiak a gyümölcsökre. Muszáj a saját véleményemet beleraknom a tietek nélkül. Úgy gondolom, hogy a számadatokra kell hagyatkozni. Ha üzenetet nem is hagynak, jelen voltak az olvasók az oldalon. Én sokszor pánikba esem, hogy szeretitek-e azt, amit itt összehordok, de mindig megnyugszom, hogy minimum 30 ember, max 200 megnézi egy bejegyzésem. Szóval a blogolás inkább az írás iránti szeretetünket és a kitartásunkat, elhivatottságunkat teszi próbára. Azért egy kicsit remélem hasznotokra volt ez a bejegyzés, és ti nem érzitek totális katasztrófának. Igyekszem a következőt jobbra elkészíteni!
Remélem legalább nektek tetszett a bejegyzés,
xo Peetagey Smile

2 megjegyzés: