2015. december 23.

Karácsonyi bejegyzés #3 - Holnap Szenteste, mégsincs hangulat?

Bonjour!
A mai nap egy kis ráhangolással próbálkozom, remélem, összejön!

Előszó
Már velem is előfordult, hogy közelgett az ünnep, de egyszerűen nem volt hangulatom hozzá. Ez egyrészről bosszantó, másrészről rányomja a bélyegét a Karácsonyra. Hogy mi ennek az oka? Általában a hosszas előkészületek, és a stresszesebb napok, hogy vajon tetszeni fog-e a másiknak az ajándék. Megpróbálok nektek segíteni ezen, de ahhoz egyetlen egy dologra van szükségetek: időre.

Bejegyzés előtti előkészületek
A bejegyzés idejére tegyetek félre mindent, az a pár perc nem oszt, nem szoroz. Üljetek le egy nektek tetsző helyre, ha kényelmesebb, akkor kávéval/teával/forrócsokival, vagy akármivel a kezetekben és egy pillanatra csak üljetek/feküdjetek. Szüntessetek meg minden idegesítő tényezőt, egyszerűen csak zárjátok ki. Egy picit hunyjátok le a szemeteket és élvezzétek a hirtelen beállt csendet. Ha pedig végre ellazultatok, neki is állhattok tovább olvasni!

Zene
A Karácsony egyik jellegzetessége a zene. Lehet modernebb, vagy régebbi, bárhova megyünk, ez velünk van. A boltba vásárlás közben, a teendőnk elvégzése közben a rádióból szóló, vagy akár a telefonunkból. De nem mindegy milyen, hisz ha egy számunkra idegesítő dal megy éppen, akkor magára az ünnepre is képesek vagyunk kiakadni. Ilyenkor el kell felejteni a tényt, hogy éppen a bolt rádiójából szól, úgyis halk, nem nehéz! Ha otthon vagy kocsiban ülve oszt a műsorvezető egy olyan dalt, kapcsoljuk ki inkább, ne csak eltűrjük, mert valamilyen szinten hat ránk. Ha otthon vagyunk, és készülődünk, legyen a közelünkben a telefon, és inkább arról indítsunk el nekünk tetsző számokat, így nem negatív irányba hangolódunk az ünnepekre. Megpróbáltam néhány karácsonyi dalt összeszedni, remélem tetszeni fog nektek! (Lassútól a gyorsabb számokig)
    Dekorációk
    Nem elhanyagolható ez a részlet sem. Bár sokan tartják úgy, hogy ez nem lényeges, igenis az! Azonban túlzásba esni sem szabad. Egy visszafogott díszítés elegánssá teszi a lakást és közben hangulatba hozza a járókelőket, és a ház lakóit. Nem feltétlenül kell ilyenkor a sokféle színű égősorokra gondolni. A visszafogottan díszített koszorúk, csengők, vagy épp csengősoros dekoráció is megteszi. Néhány képet hoztam nektek, hogy hangulatot csináljak a díszítéshez, vagy épp mintát adjak.

    Az ablak, vagy ajtó fölé/köré helyezett dísz az egyik kedvencem, mi is minden évben. Gyönyörű megoldás, főleg, ha lefújjuk műhóval!

    A papírból készült díszek díszek is csodálatosak, ráadásul távolról nem is tűnik fel, hogy miből készült. Pár éve még is hasonlóakat készítettem az osztálytársaimmal, és azoknak sem nehéz, akiknek kicsit kevésbé jó a kézügyessége! Igen, tapasztalatból mondom, nekem is összejött!
    A különleges párnák is egy kis pluszt adnak, akárhányszor csak rájuk nézünk.

     
    A fahéj-citrom, illetve a csokoládé-narancs keveréke finom illatokat ad, ami hangulatosabbá teszi a napot.

    Az étkezés
    Az ünnep lényegét sajnos már sokan elfelejtik. A család együttléte kellene, hogy a középpontban álljon, nem pedig az ajándékok, a bulik és a barátok/barátnők. A legtökéletesebb, mikor a ház lakói összegyűlnek, és egész nap együtt sütnek/főznek, vagy legalábbis néhányan, majd az asztalhoz is együtt mennek és esznek. Nem kell semmi nagy dolog, csak evés közben beszélgetni, akár zenét hallgatni. Én személy szerint imádom, mikor gyertyákat gyújtunk, és úgy eszünk közben, mert ez nem mindennapi és egy kis varázslatot visz bele.
    Ha szépen meg van terítve az asztal és a karácsonyfa díszei is ott virítanak a háttérben, még csodálatosabb lesz. Ilyenkor nem csak szűk körben jó az ünnep, maga a mennyország, mikor a kicsit tágabb rokonság összegyűlik és egy nagy asztal köré gyűlve, evés közben csak röhög mindenki, és elrugaszkodunk a mindennapoktól. Ha van rá módunk, inkább magunk készítsük a kaját, mert egy rendelt étel, vagy étteremben fogyasztott elveszi a hangulatot.

    Ajándékok
    Az egyik legnehezebb dolog ajándékot választani szerettünknek, és én nem is próbálkozok meg ötletekkel, mert senki nem egyforma. Én is jártam ezer és egy ilyen oldalon, de ha a stílus nem egyezik, akkor esély sincsen a jó tanácsokra. Ezért csak egy kis megjegyzésem lenne. Ajándékkeresésre mindig legyen időnk. Nem az a lényeg, hogy minél drágább és csicsásabb ajándékot adjunk, hanem hogy törődjünk az illetővel. Szánjunk időt a keresésre, és ne adjuk fel. Utolsó nap is találhatunk egy tökéletes ajándékot. Én tavaly 24-én találtam rá a megfelelő ajándékra mamám számára. Csak nem szabad feladni!

    Ezerszer látott filmek, amiket mégis imádunk
    Nincs olyan év, amikor ne játszanának le egy filmet, amit minden évben megfogadunk hogy nem nézünk, aztán mégis ott ülünk a tévé előtt és nézzük. Ennek is megvan a maga varázsa, íme, az én ilyen filmjeim:

    További jó készülődést, remélem segítettem egy kicsit!
    xo Peetagey Smile

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése