2016. január 23.

24. kritika - Glimmer története

Bonjour!
Először is nagyon sajnálom, hogy nem tegnap került ki a bejegyzés, illetve, hogy ma is hiányos lesz. Rettentően kevés időm van mostanában, kezdek besokallni, alig alszom már mióta, szóval kérlek, tartsatok ki ti is!  Most egy személyes kedvencből kialakuló történetről lesz szó, jó olvasást!

Előszó
Azóta imádom az Éhezők viadala trilógiát, mióta egyik karácsonyra megkaptam a három kötetet. Aztán mikor megláttam ezt a blogot, azonnal rákattintottam és örömmel láttam, hogy tényleg ahhoz a sorozathoz tartozik. Rettentő kíváncsi voltam, hogy milyen lesz, végre pedig eljött ez a kritika is! Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a második évad második része volt!

Fejléc
Azt hiszem egyszerűbb, ha középen kezdek. A karika nagyon tetszik, nekem azonnal valami ördögi kör jutott az eszembe, amiből nem lehet kiszállni. Persze a karika sok mindent jelenthet, vagy akár semmit, mindenki maga képzelheti mögé a jelentést. A felül lévő lány szerintem tökéletesen van elhelyezve és a vágással sincsen semmi gond. Aztán alatta a srác már egy kicsit furcsa nekem, ráadásul homályos is; érdemesebb lett volna egy tisztább képet választani, esetleg kihagyni. A mellette elhelyezkedő lányon ugyan nincs semmi kivetni való, én mégis szeretnék belekötni. Olyan, mintha szerkesztés közben össze lett volna nyomva, de lehet, hogy csak a ruha miatt látszik így. A fölül lévő fa, a jobb oldalon látható fasor, út és maga az épület egy kis zordságot, mégis eleganciát ad számomra a fejlécnek. A repülő madarak még különlegesebbé teszik, egyfajta szabadságra utal, és nagyon tetszik ez a párhuzam. A bal oldalon lévő oszlopok remekül illenek a fejléchez, a mécses, illetve a lámpás szintúgy. A felső sarokban a két háromszög először nem tetszett, aztán az, amelyikben a szem is van, az nagyon megtetszett. Azonban az alatta lévőt viszont vagy eltüntetném, vagy ugyanúgy halványítva tenném oda, mert így a karika és háromszög nagyon látványosan kerül ellentétbe. Ez kinek tetszik, kinek nem, én inkább az utóbbi csoportba tartozom. Illetve van egy nagyon fontos dolog, amit kiemelnék: a cím. Én nagyon hiányolom a képről!
Értékelés: 5/5,
A szikra

Design
Először a háttérre térnék ki. Mivel a fejlécé barnás, ezért én a blogon is a barnát alkalmaznám, és annak egy eltérő árnyalatát használnám a modulsávnál, ha így akarom kiemelni. Ez a narancs-barna kombináció egy kissé elüt egymástól, a fejléctől pedig annál is jobban! A modulokat egy oldalra tenném, mert nincs sok, és szebb lenne a design, hiszen a trailer is lelóg erről a kis sávról. Ezzel a megoldással pedig a fülszöveg is sokkal szebb lenne, nem nyúlna el ennyire, illetve nem lenne darabos. Az 'Adatok'-at ez alá helyezném, hiszen jó, ha tudja az olvasó, hogy mihez is kapcsolódik a fülszöveg, ha már több minden van a blogon. Itt feltüntetném, hogy ki készítette a design-t, illetve a sztori jelenlegi részét. Oké, nem akarom sokszor használni a 'hogy' szócskát, így viszont értelmetlen. Szóval, arra céloztam, hogy ez már a második része a történetnek, így érdemes lenne ezt feltüntetni, és nem érdekel most már, ha sok az a nyamvadt szó! Ez alá tenném a csevegőt, amit egy kicsit megnyújtanék, szélesítenék, hogy kényelmesen el lehessen olvasni a tartalmát, illetve így írni is könnyebb. A kék színt megváltoztatnám a barna egy árnyalatára, az sokkal jobbá tenné az összhatást. A 'Navigáció'-t ide tenném, vagy a 'Bajnokok'-at, ez a sorrend igazából mindegy, kinek mi fontosabb. Ha már a menünél tartok, akkor rá is térek a tartalmára. A 'Glimmer története'-nél ott van a fülszöveg, aminek különösen megörültem, hiszen aki később csatlakozik be, annak is rendelkezésére áll ez. A fejezeteket külön szedném az alternatíváktól, így letisztultabb lenne az egész. A közben beszúrt fejléc pedig gondolom véletlen, de mindenképp javaslom Lauren, hogy hamar szedd ki közüle. Tetszik, hogy fel vannak tüntetve az előző fejlécek mindegyike, kedves gesztus! Az 'A Szikra - fejezetek'-nek szeretnék belekötni az elnevezésébe. Mivel az előzőnél minden fel volt ott sorakoztatva, én itt is így tennék, így a fejezetek szócskát lehagynám. A következő oldalon a cserék vannak, ahol csak arra hívnám fel a figyelmed, Lauren, hogy az utolsónál elrontottad a címet, ami nem túl szerencsés, érdemes javítani! Oké, mindig képzeld oda a smiley-t, mert így elég komornak tűnik, pedig csak utálom kitenni! :D A másik két oldalhoz nincs hozzáfűzni valóm! A trailert a Szikrák oldalán helyezném el, nem a modulsávba, de ez teljesen mindegy igazándiból. De mindenképp az előbbi sorrend végére állítanám, mert kevésbé fontos a többihez képest szerintem. Ezután tenném a 'Kapitóliumi közönség'-et, majd az 'Író'-t, amit megváltoztatnék, tekintve, hogy két ember van ott. A 'Címkefelhőt', ha mindenképp ki szeretnénk tenni, akkor az előbbi kettő fölé helyezném el, de én mindig úgy gondoltam, hogy az ilyen modul felesleges, bár ezt mindenki máshogy gondolja. Az oldalsávban lévő két helyezést szerintem érdemesebb az eredményekhez betenni, hiszen ezért lett létrehozva. A betűméretre pedig érdemes odafigyelni, mert gépes nézetbe sokszor eltér, mint a második évad első két része.
Na és akkor a trailer, amit szerettem volna a végére hagyni, hogy ne rondítsak bele az előbbi gondolatmenetembe. A zene jó választás volt, szomorkás hangulatú dalra volt szükség és ez tökéletesen megfelelt ennek a kritériumnak. A videóban lévő néhány mondatból sejthet valamit az olvasó, hogy mi is lesz a második évadban, legalábbis szerelem terén nekem már van tippem a folytatásra. A sztoriról magáról nem sokat tudtunk meg, amit sajnálok.
Értékelés: 5/3,

Történet
A blogon több történet is megtalálható, így szeretnék mindent külön 'elemezni'. Először jönne a fő történet, utána az alternatívák, végül pedig az oldalon nemrégiben induló sztorit boncolgatnám.
Glimmer története
Bár végig tudtam, hogy mi lesz benne, mégis kíváncsian olvastam a történetet, és alig vártam, mi lesz a következő lépés. Eleinte nagyon furcsa volt Glimmer szemszögéből olvasni, próbáltam nem utálni az Éhezők viadalában kitalált szerepe miatt. Lauren azonban megmutatta az érző oldalát, illetve olyan háttérinfókat adott, amik lehetetlenné tették, hogy ne szeressük meg! A történet maga illeszkedik a filmhez, őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy vajon a könyvhöz mennyire, mert nagyon régen olvastam már, illetve a film is eltér az eredeti műtől. Néhány jelenetet meg is néztem a filmből -úgy az egész első részt végig-, és valószínűleg ezért is csúsztam, amit eleinte sajnáltam, utólag azonban már kevésbé. Ugyan később kerül ki a kritika egy kicsit, de nekem sokkal fontosabb, hogy minden részlet a helyére kattant és nem csak próbálok visszaemlékezni, vajon ez tényleg így volt? Na, visszatérek végre az értékelésre! Tehát nem tér el a sztoritól, csak kiegészíti az író más szemszögéből. Magában a részekben rengeteg volt a helyesírási hiba, néha kihagyott szavak is voltak. Persze hamar rájöhetett minden olvasó, mi ennek az oka. A néha fordítva írt ékezetek mindenki figyelmét felhívják erre, és őszintén szólva, amikor láttam, hogy Lauren bétát keres, és még jelentkező is volt, utána arra számítottam, hogy ezek eltűnnek. Kissé csalódott is voltam, nem értettem miért nem változott semmi, de gondoltam ebbe nem mászok bele, csak megemlítem. Sajnos a pontot azért le kell vonni, hiszen 'elrontja' a történetet a hiba. A történetről annyira nem szeretnék beszélni, hiszen aki látta a filmet, vagy olvasta a könyvet, tudhatja, hogy miről szól, így szerintem jobb, ha csak tanácsokat adok, és felhívom a figyelmet a hibákra.
A könyvborítónál a gerinccel kezdenék. A lány felül tetszik, örülök, hogy a fiú nem került fel, mert elrontaná az összhatást. Jó ötlet volt, hogy az író és a cím egymás alá kerültek, így nincs elkülönítve, jól látható minden. Kicsit furcsa, hogy két betűtípust használt a készítő, bár engem ez nem zavar, ha jól van párosítva; itt azonban más a hiba. A kettő megy egymáshoz, azonban a cím nagy betűit mindig nehéz elolvasni. Nem jó, ha logikáznunk kell, vajon mi is akar az lenni: dísz, vagy betű? A borítón a háttér tökéletes, nagyon tetszik az a félkör az író neve felett. A lány azonban túlságosan összeolvad a fiúval, ezzel egy kicsit belerondít a végeredménybe. Egy picit távolabb tenném őket, csak hogy jól kivehető legyen, hol kezdődik az egyik, illetve hol a másik, így zavarossá válik. A hátoldal azonban nem tetszik. Nagyon rosszul lett megszerkesztve, túlságosan látványos. A szöveg ráadásul nem egymás alatt van, hanem az alján lévő még ki is emeli a hibát és beljebb tolódik. A gyűrűt baromi jó ötlet volt beletenni, hiszen azért elég nagy szerepet kap a történetben, még ha kis apróságnak is tűnhet. Hiszen ez a kis tárgy tönkre tehetett volna mindent, vagy épp megmenthetett volna valakit, ki hogyan viszonyult a szereplőhöz, maga döntheti el. Na, ez aztán az értelmes mondat! A vonalkódot én nem tettem volna rá, főleg mivel a könyveket ritkán látni így, az árat pedig már bocsánat, de egyenesen hülyeség rátenni, elrontja az egész képet!
Értékelés: 10/6
Alternatívák
Sajnos még nem volt időm elolvasni, holnap este felkerül a kritika folytatása! Sajnálom! Nos, ahogy megígértem, jönne is a folytatás. Ami a legjobban zavart, azzal kezdek: nincs elkülönítés! Annyira siettem az olvasással, hogy az író szövegét sosem olvastam el, de ez néha nagyon problémás volt. Csak tekertem le, aztán mindig leesett, hogy most már megint hülyeséget csináltam. Ugyanis amikor nem volt elkülönítve az írói rész és a történet, akkor simán átpörgettem a kezdést. De akkor beszélek a történetről is végre. Imádtam! Mivel az Éhezők viadalát már ismertem, és csak más szemszögből kaptam a sztorit, ezért annyira nem tudtam beleélni magam, megtettem már párszor. Azonban ez, egyszerűen fantasztikus volt! Az érzések jobban meg vannak jelenítve, jobb a fogalmazás és érezhető, hogy az író teljesen szabadjára engedte a fantáziáját. Lauren! Ha elfogadsz egy tanácsot, ne írj gyakran olyan történeteket, amiknél egy műhöz kell igazodnod, mert sokkal jobban írsz akkor, ha magadra hagyatkozol. Ennek ellenére az ilyen írásokat se hagyd abba! A történetben azért felbukkannak a második részből is jelenetek, de vannak egyedi ötletek benne, amik nagyon jók lettek. Az egész jól van felépítve, és tudtam mi lesz a vége, éppen ezért nem akartam haladni vele, de muszáj volt. Huh, most fejeztem be, egyszerűen nem tudok mit írni még. A helyesírás itt már jobb, mint a másik kettőnél, itt már nincsenek kihagyott szavak. Az egész sokkal élvezhetőbb, mint a Glimmer története, Marvelt pedig sikerült megszeretnem ebben a sztoriban, hiányozni fog a Szikrából!
 Értékelés: 10/8.5
A Szikra
Először össze akartam vonni a Glimmer-es értékeléssel, de aztán rájöttem, hogy miért nem tehetem ezt meg. A Szikra ugyanis nem annak a folytatása, legalábbis nekem nem tűnik annak. Ugyan megkapta a 'Glimmer trilógia II.' címet, azonban, ha valaki elkezdi az után olvasni, csak döbbenten ül, hogy most mi van. Ugyanis abban a történetben az eredeti történethez híven Glim meghal, így az, hogy ebben a részben él, szerelme pedig halott, elég furcsa lehet. Nekem legalábbis elég magas volt. Azonban ez miatt nem fogom lepontozni a történetet. Ilyen miatt egyébként nulla pontot adnék, hiszen nem mondható folytatásnak, mégsem teszem. Úgy fogok értékelni, mintha ez egy külön álló sztori lenne, aminek ismerem a részleteit. Mivel még nem sok rész van fent, ezért nem sok mindent tudok írni. Tetszik, hogy bár a viadalnak vége, Cashmere-ék még mindig tartják a kapcsolatot a lánnyal és a nő kedvesen bánik vele -már amikor. Jó ötletnek tartom, hogy a családi kapcsolatba is belemászunk egy kicsit, mert bár az első részben ez teljesen elhanyagolható részlet volt, hiszen amit kellett, azt megtudtuk, addig itt már kezdünk több részletet megismerni. Helyesírási hiba itt is akad, és a szavak is néha lemaradnak ugyanúgy. Ha érdekel a történet, mindenképp nézz be!
Értékelés: 10/7

Miért pont ez? "I've been waiting all night for you to tell me what you want / Tell me, tell me that you need me"


Interjú Lauren Write-tal

Érdekes, hogy Glimmert választottad főszereplőnek. Miért pont őt szemelted ki?
"Egy szavazás keretében lett Glimmer a főszereplőm, az ismerőseim vettek rá. És egyszerűen megszerettem."

Miért vágtál bele a Szikrába? Az egész Éhezők viadala trilógiát át fogod dolgozni, vagy az első után már minden kérdésben a saját fejed után mész?
"Tervezem, de nem pont ugyanolyanra. A szikra igazából azért született meg, mert miután megírtam a GT epilógusát, nem tudtam elengedni, annyira megszerettem. Szóval elkezdtem agyalni, mi történhetett az epilógus, és a GT utolsó fejezete között. Így létre jött A szikra első harmada, és megyünk tovább, meg sem állok a harmadik részig, aminek egyenlőre nem árulhatom el a címét :)"

Mióta írsz? Van más blogod? Ha igen, mi a címük?
"Egészen pontosan egy kicsivel több ideje, mint fél éve. Szintén egy THG-s ficivel kezdtem, Ruta története címmel, aminek hasonló volt az alapja, mint a GT. Csak nem vagyok rá büszke, mert eszméletlen kezdő voltam (most se vagyok hű, de profi) és rengeteg hibát ejtettem. De tervben van az átdolgozása."

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

4 megjegyzés:

  1. Szia :)
    Nagyon szépen köszönőm ezt a részletes kritikát.
    Ha nem gond, válaszolnék néhány részre :)
    Igazság szerint, a Glimmer történetét az Alternatív fejezetek folytatják, valahogy olyan, "mi letz volna ha..." elven. Ha Glimmer túléli azt a bizonyos vadászdarázs esetet. A szikra pedig ennek az Alternatívnak a folytatása, valószínűleg ezeknek a fejezetek kihagyása miatt nem érthetted :)
    A bétával az volt a helyzet, hogy elvállalta, aztán még se. Szóval, megint itt vagyok bétátlanul :D De azért most már jobban próbálkozom. Remélem ez azért észrevehető :)
    Amint tudom, kijavítom azokat a hibákat. Megcsinálom visszamenőleg is.
    A modulokat átrendezem, megfogadom a tanácsokat! Köszönöm, hogy fáradtál vele, tényleg, sokat jelent, hogy valaki őszintén leírja a véleményét.
    A designet jó magam bénáskodtam össze, de amint tudom, ezt is helyre pofozom.
    Puszi,
    Lauren W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, drága! :)
      Semmi gond, örülök neki :3
      Igen, beleolvastam az alternatívákba azért, és sejtettem, hogy az folytatódik, ezért is volt furcsa nekem, hogy a Glimmer trilógia II. nevet kapta :)
      Szerintem próbáld meg facebookon csoportokba, szoktak ilyen kérések lenni, én is így lettem béta :D Hidd el, lesz néhány ember, aki azonnal lecsap a lehetőségre :*
      Örülök, ha segítettem, további jó blogolást, amint végeztem a tételírással, máris bővítem a kritikád! :*

      Törlés
  2. Azért, mert akkor az borzalmasan hosszú lett volna, és nem tudtam jobbat kitalálni :D

    VálaszTörlés