Bonjour!
Azt hiszem, a címet nagyon nem kell magyaráznom. Még mindig lehet beküldeni történeteket a versenyre, aminek meghosszabbodott a határideje! Illetve szavazhattok az ötödik Ti választottátok bejegyzésre is!
Előszó:
A Karácsony a sütikkel az igazi, és utolsó pillanatban is elkészíthetőek. Van, ami nem igényel sok időt, van, ami már kicsit többet, mégis megéri, ha betoppannak a vendégek. Az itt felsoroltak közül nem mindet próbáltuk ki a családdal, van, amit pedig más formában!
Csokis keksz:
- Mennyiség: kb. 60 db
- Nehézségi fog: nagyon könnyű
- Elméletileg rászánt idő: 45 perc
- Hozzávalók:
- 20 dkg Rama sütőmargarin
- 20 dkg kristálycukor (barna cukor is használható)
- 1 tojás
- 35 dkg finomliszt
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 2 kávéskanál sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 tojás (tetejére)
- 3 evőkanál kristálycukor (tetejére)
- Elkészítés:
- A puha (szobahőmérsékletű) margarint és a cukrot egy tálba, fakanállal elkeverjük.
- A tojást hozzáadjuk, és simára dolgozzuk.
- A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros margarinnal összegyúrjuk.
- A tésztát 6 egyenlő -kb. 13 dkg-os- részre osztjuk, és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk.
- A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk.
- Felvert tojással mindegyiket lekenjük, a cukorral megszórjuk.
- Előmelegített sütőben, közepesnél erősebb lánggal / 200 °C-on / légkeveréses sütőben 175 °C-on kb. 15 percig sütjük.
- Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon.
- 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen felvágjuk.
- Egy rúdból 10 kekszet kapunk.
- Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba (pl. teásdoboz) rakjuk, így tároljuk.
Cseh kuglóf
- Mennyiség:10 szelet
- Nehézségi fok: könnyű
- Elkészítési idő: 1 óra
- Hozzávalók:
- 12.5 dkg Rama sütőmargarin
- 14 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl és 2 evőkanál tej
- 1 csapott evőkanál keserű kakaópor
- 2 dkg Rama sütőmargarin (A forma kikenéséhez)
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- porcukor (A tetejére)
- Elkészítés:
- A margarint éppen csak fölolvasztjuk, meleg ne legyen!
- A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját hozzáadjuk, 1-2 perc alatt jól kikeverjük.
- A jól megmosott és szárazra törölt citrom héját belereszeljük.
- A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, 2 dl tejet ráöntünk, jól kikeverjük.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk, majd elfelezzük.
- A kakaóport 2 evőkanál tejben simára keverjük, az egyik masszához adjuk.
- A "kétszínű" tésztát 2-3 mozdulattal egymásba forgatjuk, de véletlenül se keverjük össze teljesen, mert csak így lesz szép, amikor szeleteljük.
- Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük, és a tésztát beletöltjük.
- Előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180°C-on / légkeveréses sütőben 165°C-on, 40-45 percig sütjük.
- 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy rácsra borítjuk, így hagyjuk hűlni.
- Tálalás előtt porcukorral behintjük, majd cikkekre vágjuk. Langyosan is nagyon finom!
- Saját megjegyzés: Mi szoktunk a tetejére csoki öntetet tenni, és rá mandulaforgácsot, imádom!
Boci süti
- Mennyiség: 20 szelet
- Nehézségi fok: nagyon könnyű
- Elkészítési idő: 45 perc
- Hozzávalók:
- 4 tojás
- 11 evőkanál (kb 22 dkg) kristálycukor
- 15 dkg Rama sütőmargarin
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 15 evőkanál (kb 30 dkg) finomliszt
- 15 evőkanál tej
- Rama sütőmargarin
- finomliszt
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom/narancs reszelt héja
- Elkészítés:
- A tojások sárgáját (négy) egy tálba, a cukorral, habosra keverjük.
- Először a puha (szobahőmérsékletű) margarint, azután a sütőporral és kakaóval összeforgatott lisztet, végül a tejet adjuk hozzá.
- A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
- Egy közepes közepes nagyságú (30x30 cm) tepsit margarinnal kikenünk, belisztezzük, és a tésztát belesimítjuk.
- A túrót a búzadarával, a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük.
- Nedves kézzel 20 kis gombócot formálunk belőle, és szépen elosztva a tepsibe lévő tésztára rakjuk, ami természetesen belesüllyed, és sütés után, amikor kihűlt, a vágásfelülete tarka lesz, mint a boci.
- Előmelegített sütőben, közepes lánggal / 190°C-on / légkeveréses sütőben 170 °C-on kb 30 percig sütjük.
- A tetejét be lehet vonni olvasztott csokival is!
- Saját megjegyzés: Mivel én nem szeretem a túrós sütiket, ezért mikor először el akartam készíteni, anyával megbeszéltük, hogy kihagyom belőle. Nem nagy változás, még egyszerűsít is a recepten. Az elkészült krémet kettészedtem, külön tálba. Az egyik felét meghagytam úgy, ahogy volt "sárgán", a másik feléhez pedig kakaóport tettem. A tepsibe pedig felváltva tettem a tálakból, hol különböző, hol egyforma kanállal, így néha keveredett egy kicsit a két szín. Amelyik adagból több maradt, abból pedig nyomkodtam még egy picit a tetejére, így tényleg jól nézett ki a végére.
Sajtkrémes pogácsa
- Mennyiség: kb. 90 darab
- Nehézségi fok: könnyű
- Elkészítési idő: 1óra 30 perc + pihentetés
- Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg Rama sütőmargarin
- fél kiskanál só
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 dkg élesztő
- 8 dkg reszelt sajt
- kb. 3 evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
- finomliszt (nyújtáshoz)
- 1 tojássárgája (lekenéshez)
- 2 dkg Rama sütőmargarin (tepsihez)
- 20 dkg Rama sütőmargarin (krémhez)
- 20 dkg natúr tejszínes krémsajt (krémhez)
- kb. fél kiskanál só (szintén krémhez)
- 10 dkg reszelt sajt (szintén)
- 1 dkg reszelt sajt (oldalára)
- Elkészítés:
- A tésztához a lisztet a margarinnal, a sóval, a pirospaprikával és az élesztővel elmorzsoljuk.
- A reszelt sajtot belekeverjük, majd a tejföllel és a tojássárgájával tésztává gyúrjuk.
- Folpackba csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órán át.
- Ezután meglisztezett gyúródeszkán késfok -kb. 2 mm- vastagságúra nyújtjuk, majd egy 3 cm-es pocsácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- Margarinnal kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk.
- Kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180 °C-on / légkeveréses sütőben 165 °C-on megsütjük.
- Miután 6-7 perc alatt elkészül, nem szabad otthagyni; annál is inkább, mert fontos, hogy szép világos maradjon!
- Amíg a kis korongok kihűlnek, krémet készítünk.
- Ehhez a puha (szobahőmérsékletű) margarint a többi hozzávalóval jól kikeverjük.
- 2-2 "pogácsát" a krémmel vastagon összeragasztunk úgy, hogy a fényes (fehérjével lekent) oldaluk legyen kifelé.
- Egy kicsit összenyomjuk, hogy egy kis krém kijöjjön az oldalán, amit reszelt sajtban megforgatunk; de az is jó megoldás, ha ide is egy kis krémet kenünk, ezután forgatjuk a sajtba.
Pihentetés nélküli mézes
- Mennyiség: 150-180 darab
- Nehézségi fok: könnyű
- Elkészítési idő: 1 óra
- Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 3 kiskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg Rama sütőmargarin
- 2.5 dl méz
- 3 tojás
- finomliszt (nyújtáshoz)
- Elkészítése:
- A lisztet a szódabikarbónával, a mézes sütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk.
- A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk.
- Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
- Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk.
- Az egyiket 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk.
- 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180 °C-on / légkeveréses sütőben 165 °C-on, 8-10 perc alatt megsütjük.
- A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell). Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és már "rajzolhatunk" is vele a figurákra.
A forrás: Rama Receptnaptár 2010
Remélem hasznos volt a bejegyzés,
xo Peetagey Smile
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése