2015. december 24.

Karácsonyi bejegyzés #4 - Süssünk? Süssünk!

Bonjour! 
Azt hiszem, a címet nagyon nem kell magyaráznom. Még mindig lehet beküldeni történeteket a versenyre, aminek meghosszabbodott a határideje! Illetve szavazhattok az ötödik Ti választottátok bejegyzésre is! 

Előszó:
A Karácsony a sütikkel az igazi, és utolsó pillanatban is elkészíthetőek. Van, ami nem igényel sok időt, van, ami már kicsit többet, mégis megéri, ha betoppannak a vendégek. Az itt felsoroltak közül nem mindet próbáltuk ki a családdal, van, amit pedig más formában!

Csokis keksz:
  • Mennyiség: kb. 60 db
  • Nehézségi fog: nagyon könnyű
  • Elméletileg rászánt idő: 45 perc
  • Hozzávalók:
    • 20 dkg Rama sütőmargarin
    • 20 dkg kristálycukor (barna cukor is használható)
    • 1 tojás
    • 35 dkg finomliszt
    • 2 evőkanál keserű kakaópor
    • 2 kávéskanál sütőpor
    • fél csomag vaníliás cukor
    • 1 tojás (tetejére)
    • 3 evőkanál kristálycukor (tetejére)
  • Elkészítés:
    • A puha (szobahőmérsékletű) margarint és a cukrot egy tálba, fakanállal elkeverjük.
    • A tojást hozzáadjuk, és simára dolgozzuk.
    • A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros margarinnal összegyúrjuk.
    • A tésztát 6 egyenlő -kb. 13 dkg-os- részre osztjuk, és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk.
    • A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk.
    • Felvert tojással mindegyiket lekenjük, a cukorral megszórjuk.
    • Előmelegített sütőben, közepesnél erősebb lánggal / 200 °C-on  / légkeveréses sütőben 175 °C-on kb. 15 percig sütjük.
    • Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon. 
    • 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen felvágjuk. 
    • Egy rúdból 10 kekszet kapunk.
    • Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba (pl. teásdoboz) rakjuk, így tároljuk.

Cseh kuglóf
  • Mennyiség:10 szelet
  • Nehézségi fok: könnyű
  • Elkészítési idő: 1 óra
 
  • Hozzávalók:
    • 12.5 dkg Rama sütőmargarin
    • 14 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 2 tojássárgája
    • 1 citrom reszelt héja
    • 30 dkg finomliszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 2 dl és 2 evőkanál tej
    • 1 csapott evőkanál keserű kakaópor
    • 2 dkg Rama sütőmargarin (A forma kikenéséhez)
    • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
    • porcukor (A tetejére)
  • Elkészítés: 
    • A margarint éppen csak fölolvasztjuk, meleg ne legyen!
    • A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját hozzáadjuk, 1-2 perc alatt jól kikeverjük.
    • A jól megmosott és szárazra törölt citrom héját belereszeljük.
    • A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, 2 dl tejet ráöntünk, jól kikeverjük.
    • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk, majd elfelezzük.
    • A kakaóport 2 evőkanál tejben simára keverjük, az egyik masszához adjuk.
    • A "kétszínű" tésztát 2-3 mozdulattal egymásba forgatjuk, de véletlenül se keverjük össze teljesen, mert csak így lesz szép, amikor szeleteljük.
    • Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük, és a tésztát beletöltjük.
    • Előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180°C-on / légkeveréses sütőben 165°C-on, 40-45 percig sütjük.
    • 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy rácsra borítjuk, így hagyjuk hűlni.
    • Tálalás előtt porcukorral behintjük, majd cikkekre vágjuk. Langyosan is nagyon finom!
    • Saját megjegyzés: Mi szoktunk a tetejére csoki öntetet tenni, és rá mandulaforgácsot, imádom!

Boci süti
  • Mennyiség: 20 szelet
  • Nehézségi fok: nagyon könnyű
  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Hozzávalók:
    • 4 tojás
    • 11 evőkanál (kb 22 dkg) kristálycukor
    • 15 dkg Rama sütőmargarin
    • 1 csomag sütőpor
    • 2 evőkanál keserű kakaópor
    • 15 evőkanál (kb 30 dkg) finomliszt
    • 15 evőkanál tej
    • Rama sütőmargarin
    • finomliszt
    • 50 dkg túró
    • 4 evőkanál búzadara
    • 1 tojás
    • 20 dkg kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom/narancs reszelt héja
  • Elkészítés:
    • A tojások sárgáját (négy) egy tálba, a cukorral, habosra keverjük.
    • Először a puha (szobahőmérsékletű) margarint, azután a sütőporral és kakaóval összeforgatott lisztet, végül a tejet adjuk hozzá.
    • A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
    • Egy közepes közepes nagyságú (30x30 cm) tepsit margarinnal kikenünk, belisztezzük, és a tésztát belesimítjuk.
    • A túrót a búzadarával, a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekeverjük. 
    • Nedves kézzel 20 kis gombócot formálunk belőle, és szépen elosztva a tepsibe lévő tésztára rakjuk, ami természetesen belesüllyed, és sütés után, amikor kihűlt, a vágásfelülete tarka lesz, mint a boci.
    • Előmelegített sütőben, közepes lánggal / 190°C-on / légkeveréses sütőben 170 °C-on kb 30 percig sütjük.
    • A tetejét be lehet vonni olvasztott csokival is!
    • Saját megjegyzés: Mivel én nem szeretem a túrós sütiket, ezért mikor először el akartam készíteni, anyával megbeszéltük, hogy kihagyom belőle. Nem nagy változás, még egyszerűsít is a recepten. Az elkészült krémet kettészedtem, külön tálba. Az egyik felét meghagytam úgy, ahogy volt "sárgán", a másik feléhez pedig kakaóport tettem. A tepsibe pedig felváltva tettem a tálakból, hol különböző, hol egyforma kanállal, így néha keveredett egy kicsit a két szín. Amelyik adagból több maradt, abból pedig nyomkodtam még egy picit a tetejére, így tényleg jól nézett ki a végére. 


Sajtkrémes pogácsa
  • Mennyiség: kb. 90 darab
  • Nehézségi fok: könnyű
  • Elkészítési idő: 1óra 30 perc + pihentetés
  • Hozzávalók:
    • 40 dkg finomliszt
    • 25 dkg Rama sütőmargarin
    • fél kiskanál só
    • 1 kávéskanál pirospaprika
    • 1 dkg élesztő
    • 8 dkg reszelt sajt
    • kb. 3 evőkanál tejföl
    • 1 tojássárgája
    • finomliszt (nyújtáshoz)
    • 1 tojássárgája (lekenéshez)
    • 2 dkg Rama sütőmargarin (tepsihez)
    • 20 dkg Rama sütőmargarin (krémhez)
    • 20 dkg natúr tejszínes krémsajt (krémhez)
    • kb. fél kiskanál só (szintén krémhez)
    • 10 dkg reszelt sajt (szintén)
    • 1 dkg reszelt sajt (oldalára)
  • Elkészítés:
    • A tésztához a lisztet a margarinnal, a sóval, a pirospaprikával és az élesztővel elmorzsoljuk.
    • A reszelt sajtot belekeverjük, majd a tejföllel és a tojássárgájával tésztává gyúrjuk.
    • Folpackba csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1-2 órán át.
    • Ezután meglisztezett gyúródeszkán késfok -kb. 2 mm- vastagságúra nyújtjuk, majd egy 3 cm-es pocsácsaszaggatóval kiszúrjuk.
    • Margarinnal kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk.
    • Kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180 °C-on / légkeveréses sütőben 165 °C-on megsütjük.
    • Miután 6-7 perc alatt elkészül, nem szabad otthagyni; annál is inkább, mert fontos, hogy szép világos maradjon!
    • Amíg a kis korongok kihűlnek, krémet készítünk.
    • Ehhez a puha (szobahőmérsékletű) margarint a többi hozzávalóval jól kikeverjük.
    • 2-2 "pogácsát" a krémmel vastagon összeragasztunk úgy, hogy a fényes (fehérjével lekent) oldaluk legyen kifelé.
    • Egy kicsit összenyomjuk, hogy egy kis krém kijöjjön az oldalán, amit reszelt sajtban megforgatunk; de az is jó megoldás, ha ide is egy kis krémet kenünk, ezután forgatjuk a sajtba.

Pihentetés nélküli mézes
  • Mennyiség: 150-180 darab
  • Nehézségi fok: könnyű
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Hozzávalók:
    • 1 kg finomliszt
    • 3 kiskanál szódabikarbóna
    • 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
    • 30 dkg porcukor
    • 30 dkg Rama sütőmargarin 
    • 2.5 dl méz
    • 3 tojás
    • finomliszt (nyújtáshoz)
  • Elkészítése:
    • A lisztet a szódabikarbónával, a mézes sütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk.
    • A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk.
    • Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
    • Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk.
    • Az egyiket 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk.
    • 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
    • Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal / 180 °C-on / légkeveréses sütőben 165 °C-on, 8-10 perc alatt megsütjük.
    • A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell). Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és már "rajzolhatunk" is vele a figurákra.
A forrás: Rama Receptnaptár 2010

Remélem hasznos volt a bejegyzés,
xo Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése