2015. október 12.

3. kritika - Without Shadow

 Bonjour!
Mivel beígértem, hogy ez lesz a következő kritika, gyorsan ki is rakom, mert erre a hétre sokat vállaltam. Jó olvasást! :)
És köszönöm azt az egy feliratkozót! Az első... huh!♥

Előszó
Régóta követem nyomon a történetet, és most, hogy megnyílt a blogom, úgy gondoltam mindenképp kell egy bejegyzést írnom róla. Az a típusú történet, amit szívesen olvasnék könyvben, és elismerésem, amiért ennyit ki tudott hozni a történetből az írónő. Az értékelés során vedd figyelembe, az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a 3. évad 2. része volt! Azóta több rész felkerült más szemszögből, illetve a blog tulajdonosa folyamatosan szerkesztgeti a szerinte kevésbé jóra megírt részeket.

Fejléc
Fantasztikus lett! Komolyan mondom! Ha valaki nem olvasta a történetet, kicsit betegesnek találhatja, de amint belekezd, és végig olvassa, már rájön mennyire illik hozzá, és milyen csodálatos lett! Az egész kép, úgy ahogy van, remekül össze lett hozva. Nincs olyan rész, amibe bele lehetne kötni, hogy nem passzolna oda, vagy rosszul lenne kivágva.
Értékelés: 5/5*
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-nx-Us8tRYg-Usd6-Rx2UNPMfY7T-bntxQXYd9kw5Td91hhMWrpTg5DW0bYRWHSsNBKAzLbK5ptNdRPXdIQYKlwiIsk85EupAF7uGq0bRA3RzJ4iaZK4axPybp3u417s9GuCm40Go2g/s1600/fejlec2.png

Design
Az oldalsávban lévő betűkbe szeretnék belekötni ismét. Durva, mindig azzal van problémám, mi? Én eggyel, esetleg féllel növeltem volna a méretet, hogy jobban olvasható legyen, de egyébként a fogalmazás itt is remek. A csevegő külön megemlítést érdemel, nekem nagyon tetszik ez az átfordulós 'trükk'. Viszont szerintem elég lentre is került, talán kicsit feljebb lehetne hozni. Mint már tudhatjátok, nem szeretem a trailer-eket, itt pedig nem egy, nem kettő, hanem három is van, minden évadhoz egy! Ezért kapott Rikki egy 'A francba, na lássuk.' mondatot, mire a bátyám, igen, van, már csak megkérdezte, hogy megint kritikát írok e.
Első: Az elején annyira nem tetszett a zene, de a végére rájöttem, hogy igen! Ez jó párosítás volt. Ráadásul ijesztően jóra lett megcsinálva a videó, nem kis munka lehetett vele.
Második: Hála tesómnak, már ismertem, és szerettem ezt a számot, ami alatta ment, és meg merem kockáztatni, hogy jobb lett ez a videó, mint az előző. Ha este néztem volna meg, tuti kiráz a hideg is tőle!
Harmadik: Ez azonban annyira nem jött be. A zene hol tetszett, hol nem, a videóban a történettel ugyan ez a helyzet. Hol semmilyennek, hol remeknek tűnt.
Értékelés: 5/5

Történet
Ezt az kritikát szeretném először összegezni, aztán három részre felosztani. A sztorit imádom, egyszerűen fantasztikusan ki van találva. Azt hittem egy sima, gimis történet elé nézek, mikor nekiálltam, aztán leesett az állam, ahogy haladtam. És most, egy évvel később -csak tavaly év elején találtam-, már nem is emlékszem a szereplők gondtalan életére. Igaz, ez is egy démonos sztori, de annak eszméletlen jó! Könyv lehetne belőle! Komolyan mondom, érdemes elolvasni, mert nem egy szokványos blog. Rengeteg tehetség lapul a neten, és ő egy közülük.
Az első évadban igazából a közepe felé kezdenek beindulni az események, és az egyszerű élet történetéből átvágunk a misztikusba. Tele van fordulatokkal, olyan dolgokkal, amik mindent megváltoztatnak. Ahogy telik az idő, a szereplők között az érzelmek egyre erősödnek, amit Rikki remekül ki tudott fejezni. Igazából nem akarok semmit mondani így különösebben, hogy ne lőjem le a fordulatokat azok előtt, akiknek kedvük van elolvasni. Szóval következő évad.
A másodikat alig vártam, máris olvasni akartam, mert utálom a nagyon durván függővéges történeteket, és az előző pontosan ilyen volt. Az külön tetszett, hogy végre Martin szemszögéből is látjuk az eseményeket, főleg, mivel külön élik tovább az életüket. Az elején utáltam is ezt, hogy nem találkoznak és nem beszélnek, de aztán mikor ez megtörtént, csak fogtam a fejem. Érthető mindkettejük viselkedése, mégis jobban szerettem, mikor jóba voltak, nem harcoltak, és legfőképp nem akarja megölni egyik a másikat. Pedig ha jobban belegondolok, ez így tökéletes, ahogy van. Komolyan! Túl unalmas, sablonos lenne, ha rögtön mindenkinek megbocsátanának benne, ha nem kéne küzdeniük a másikért. Oké, ez hülyén fog hangzani, mivel természetfeletti lényekről szól, de... Így életszagú. Amikor meg kell küzdeni valakinek a szeretetéért, és a megbékélésért. Ugyan az a helyzet, nem akarok még több dolgot elárulni, itt így is sokat mondtam. Viszont ennek az évadnak a vége is nagyot üt.
A harmadik évadból sajnos még csak két rész van fent, pedig azt hiszem minden olvasó, aki eljutott már idáig, alig várja a folytatást. Bár tudom, nem sok az esélye, de reménykedem, hogy főszereplőnk vissza tudja hozni, azt a hülyét. Sajnálom, muszáj így fogalmaznom, hogy halvány lila gőzötök se legyen mi a fenéről beszélek, amíg oda nem értek.
Azt hiszem már rájöhettetek, tényleg odavagyok ezért a történetért, ha kedvet kaptatok, jó olvasást!
Értékelés: 10/10*

Miért pont ez? Főszereplőnk rengeteg akadállyal és nehéz döntéssel néz szembe fiatal kora ellenére, de folyamatosan küzd és nem zuhan magába.

Interjú  Barbara Rikki Cartlanddal

Hány évadot tervezel?
"Három évadra gondoltam, nem szeretném nagyon elhúzni a történetet. Bár ha azt nézzük, hogy a másodikat se terveztem, lehet még változhat."

Jól sejtem, hogy a te fejedben már kész van az egészről a terv, és le fog esni az állunk?
"Igen, ezt jól sejted. A fő szál már meg van a fejemben, elejétől a végéig. Szerintem sokat segít a történet írásában, ha előre eltervezem a végét, és az odáig vezető utat. A többi hiányosságot pedig menet közben pótolom. Remélem, hogy sikerül elérnem azt a hatást, amit elszeretnék. :) Igyekezni fogok."

Mióta írsz? Van más blogod?  Ha igen, mi a címük?
"Hűha, már nyolc éve, hogy először írtam egy rövid kis horror sztorit. Azóta pár éves kihagyásokkal írogattam, majd 2012-ben belevágtam a Without Shadow blogba, amit azóta is írok, mert rengetegszer átírtam, hogy elérje a mostani formáját. Igen van egy pszicho horror novella történetem, a Lana Rising, amit eddig külön blogon vezettem, de összevontam a WS-sel, mert feleslegesnek tartottam arra a pár szösszenetre egy külön felületet. Illetve nem olyan régen nyitottam meg az Indigó hatás című dark fantasy blogomat, ahol egy egyedi témát dolgozok fel, fantasy és horror elemekkel."

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

4 megjegyzés:

  1. Szia :)
    Hűű már teljesen megfeledkeztem a kritikáról, szóval meglepett és egyben megmosolyogtatott minden egyes sora, ugyanis pont most vagyok egy elég viharos és mély fázisban, így háttérbe vonulok és egy darabig nem posztolok semmit. De rettentően jól esett, és kellően motiváló volt a kritikád. Szerintem még egy párszor elfogom olvasni, és ebből merítek erőt, hogy a színfalak mögött tovább tudjam írni a történetet :) köszönöm még egyszer és a dicsérő szavakat is. Kissé meg is könnyeztem örömömben :') <3

    VálaszTörlés
  2. Szia :)
    Örülök, hogy motivál, és remélem minél hamarabb nekiállsz folytatni, mert csodálatos történetet nyújtasz minden olvasónak. Rettenetesen tehetséges vagy és kár ebben ketelkedekned és abbahagynod :) További sok sikert.;)

    VálaszTörlés
  3. Szia :)
    Újra és újra elolvastam a kritikadat, ezzel is erőt merítek magamnak belőle :3
    Még mindig meghatnak a szavaid, és az is hogy a blogomon bíztatsz. Sokáig rágodtam egy bizonyos jelenet miatt, de most már, hogy újra elolvastam a bejegyzèsedet, biztosan teszem azt, amit tennem kell :D bocsi a homályos fogalmazásért :)
    Szerintem sokszor be fogok nézni ide, ha egy kis motiválásra van szükségem :P
    Puszi 😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Jaj, de aranyos vagy :3 Úristen, egyre jobban érdekel a folytatás *0*
      Bármikor :3

      Törlés