2016. április 11.

37. kritika - Fogadom

Bonjour!
Itt is van a beígért rész, ami kissé különleges, egy orvosi krimi:D

Előszó
Először is nagyon sajnálom a csúszást, de most annyi mindent zúdítottak egyszerre a nyakamba, hogy a kicsit lazább időszak után azt se tudtam hova kapjak. Igyekeztem haladni mindennel, vasárnap pedig muszáj lett volna megtanulnom a verset, ha már szombaton vendégségben voltam. Azt terveztem, csak gyorsan beleolvasok a prológusba, aztán már azon kaptam magam, hogy egy csomó idő elment én pedig átszellemülten érek a történet végére és kapkodom a fejem, mégis hol a folytatásom? Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a tizennyolcadik volt!

Fejléc
Először a szövegekről beszélnék, ugyanis ezzel kapcsolatban két dolgot is mondanék. Az egyik, hogy a halálos az tökéletes, mindenképp rajta hagynám, csak a másik oldalra vinném. Míg a másikat eltüntetném, nem érzem odavalónak. A címet addig nem értettem, amíg el nem olvastam a történetet, utána azonban rájöttem, hogy valószínűleg az orvosi esküre vonatkozik ez a szó, és teljesen találó! Egészen addig nem jöttem rá az 'Az igazi House'-ra, amíg nem láttam, hogy Novát le "doktorháuszozták", ezután viszont szerintem ott a helye! Maga a fejléc egyszerű, nincs túlbonyolítva, mégis minden fontosabb dolog rajta van. Egy lány, aki utal a főszereplőre; az óra, ami szimbolizálja az áldozatok hátralévő idejét; a könyvek, amik Nova elméletére hívják fel a figyelmet. A koponyát és a többi apró kis részletet, beillesztett képet imádom, feldobja és borzasztóan jóvá teszik a fejlécet, idézik a krimi hangulatát. Az elszórt virágok és a felhőszerű kép is jó választás volt, nagyon tetszik!
Értékelés: 5/5

Design
Általában magyar vagy angol nyelven vannak az oldalak, esetleg németül, itt azonban franciául, ami nagyon meglepett, megtetszett. Különlegessé teszi a blogot, bár aki nem tanulta vagy épp tanulja (hali!), annak gondot okoz. Bár utóbbinál előfordulhat ismeretlen szó. :$ Az oldalsávban rögtön ott is van a menü, aminek az első pontja a 'L'historie', azaz a történet. Itt először Nova szemszögéből olvashatunk egy levélféleséget, ami szerintem már az egész sztori utáni monológ. Ezután jön egy rész, ami simán elmenne fülszövegnek és sajnálom, hogy nincs az oldalsávban! A következő oldal a 'Recommendation', amit nem tanultam még, de talán ajánlást jelent. Mindenesetre itt található a Hippokratészi eskü, majd ismét egy mondhatni Nova szemszög, ami biztosabbá tette számomra az egyik 'gyanúsítottat'. Aztán az 'Acteurs' a szereplőket takarja, aminél nagyon tetszik a karakterek bemutatása! A 'Parties', vagyis részek nem csak a fejezetek felsorolását jelenti, hanem a történet elején felbukkanó idézetek is ott vannak. A 'La Ville'-en meglepődtem, ugyanis itt a sztori helyszíne(i)ről olvashatunk. A 'Les prix, les réalisations'-nál a díjakat és a kritikákat sorolta fel az író, ehhez nincs hozzáfűzni valóm. Furcsa volt a 'Livres et Films' is, de amint rákattintottam, rájöttem, hogy a történetben felbukkanó könyvekre és filmekre utal Alice. Aztán ott van a 'Mon autre blog', amit én 'Mes autres blogs'-nak írtam volna, hiszen több történetről, oldal is fel van sorolva itt. Hah, most úgy csináltam, mintha tök profi lennék franciából!:D A 'L'écrivian', vagyis az író oldalán csak egy kis bemutatkozás van, ami annyira nem érint engem, de egy dolgot említenék. Az ia a végén fordítva van, écrivain-nak kell lennie. A modulok címének méretét növelném, így túl kicsit, nehezen olvashatóak, illetve fekete helyett fehérre váltanék, így jobban passzolna az oldalhoz. Az 'Egy történet...'-nél arra számítottam, hogy ott lesz a fülszöveg, amit ugye már 'olvashattam', én a két részt kicserélném. A többi modulhoz -Lecteurs-ről, chat-ról, piorité échanges-ről, l'écrivian-ról -ehhez már írtam a véleményem-, échanges-ről- nem tudok mit írni, talán csak a csevegő nevét változtatnám meg, mert ez macskát jelent.
Értékelés: 5/4.5

Történet
Soha nem olvastam még ilyen történetet, de baromira bejött! Ilyen gyilkolósdisat persze már olvastam, viszont az egy kicsit régebbi könyv, néha a sorozatgyilkos szemszögéből, azonban inkább a médiuméból. Az is egy érdekes sztori, mindenkinek ajánlom (Dean Ray Koontz - Rettegés). Na, a történetről! Nagyon ritka, hogy már a prológus, esetleg ha nincs, akkor az első fejezet végén azt mondom, "Igen, ez baromi jó, biztos, hogy  a kritika megírása után feliratkozom!". Itt azonban pontosan ez történt, első pillanattól kezdve érdekes volt a történet. Tetszik, hogy a romantika megjelenik benne, nem csak feldobja a krimit, hiszen újabb ember, aki aggódik a másikért, de még a szereplőket is megváltoztatja. Amire azért szükség van! Nova nekem az a tipikus maximalista csaj, aki eltökélten csörtet az álma felé, miközben maga sem ismeri el, hogy mennyire tökéletes akar lenni. Néha már megfojtottam volna, amikor csak könnyen megtanult valamit és ezzel el is dicsekedett. Félre ne értsétek, nincs ezzel baj, én is ilyen vagyok, de nem említem folyton folyvást mindenkinek. A többi szereplőt azonban imádom, még ha nem is tudunk annyit a múltjukról. Úgy érzem, a történet szempontjából nem szükséges belefűzni, a minimális, elvárható rokoni szálak azonban felbukkannak, aminek nagyon örültem, mert néha nem jelenik meg ez a részlet a történetekben, csak úgy léteztek a karakterek szülők nélkül. Candice keveset volt még benne, viszont bizton állíthatom, tökéletes! Martin mellett a legjobb(an megjelenített) rokon, aki feldobja az unalmas családi találkozásokat. A történet most kezd igazán kibontakozni, a gyilkos beindul, és egyben rejtőzködik is Nováék elől. Vannak már tippjeim arra vonatkozóan, hogy mégis ki állhat a gyilkosságok mögött, kíváncsi vagyok, hogy melyik kategóriámból lesz az a bizonyos személy. Szinte semmi panaszom nem lehet a történetre, néhány elgépelés van csak benne, ami a mennyiséget nézve nagyon minimális. A legjobban Nova és a hidegsége idegesítette, de tetszik, hogy Candice és Martin mellett kezd változni, illetve a többiek is rásegítenek erre. A külvilág leírásával nincs probléma, a kitalált világ szinte megjelenik előttem, és hihetetlen, milyen pontossággal kitért az író a sok pszichológia vagy épp orvosi részletekkel, le a kalappal! Szerintem hihetetlenül jó, én a hatása alá kerültem, ezért írok ilyen hülyén, mindenképp ajánlom a blogot!
Értékelés: 10/10,

Miért pont ez? "Lay it all on me / No you don't have to keep it on a locking key / Cause I will never let you down / Let my love in, let my love in"


Interjú Alice Zelmyra Hodgins-szal

Érdekes az alapötlet, honnan jött?  Magad is olvastad a krimi könyveket, amik megjelennek a történetben?
"Mindig is volt bennem kriminális érdeklődés, talán ez ad rá magyarázatot."

Nagyon otthon vagy a kórházi témában; segítséget kapsz ezzel kapcsolatban, vagy te jártál utána minden apróságnak? Ha igen, meddig tartott ez a kutatómunka?
"Voltam már kórházban, és mostanában talán túl sokat jártam az onkológián és túl sokat beszélgettünk otthon daganatokról. Illetve a Robin Cook könyvek a legjobb barátaim."

Mióta írsz?  Van más blogod?  Ha igen, mi a címük?
"7 éves korom óta írok különböző meséket és sztorikat, blogom nincs más (vagyis félbekezdett, nem érdemes róla beszélni, cikkeket írok az Endless Loopon) a címek... Második, Mondd el, ki vagyok?, Tíz dolog Zenóbiáról, Már megint te, Tévedéseink országútján, Az ördög bal és jobb keze, Vigyázz rám, Tökéletes :D"

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

2 megjegyzés:

  1. Szia :D

    1. Mindig is volt bennem kriminális érdeklődés, talán ez ad rá magyarázatot.

    2. Voltam már kórházban, és mostanában talán túl sokat jártam az onkológián és túl sokat beszélgettünk otthon daganatokról. Illetve a Robin Cook könyvek a legjobb barátaim.

    3. 7 éves korom óta írok különböző meséket és sztorikat, blogom nincs más (vagyis félbekezdett, nem érdemes róla beszélni, cikkeket írok az Endless Loopon (http://endlessloop.blogspot.com)) a címek... Második, Mondd el, ki vagyok?, Tíz dolog Zenóbiáról, Már megint te, Tévedéseink országútján, Az ördög bal és jobb keze, Vigyázz rám, Tökéletes :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Köszönöm a válaszokat, bővítettem is a kritikát:)

      Törlés