2016. június 7.

42. kritika - Utca

Bonjour!
Mint olvashattátok, vége a terrornak, úgyhogy itt is vagyok, és a nyár beálltával igyekszem belehúzni a kritikákba! Amíg nem voltam igazán jelen, ti alkottatok és már 15.491 oldalmegjelenítésnél, illetve 25 feliratkozónál járunk! Eszméletlenek vagytok, köszönöm! ♥

Előszó
Nos, ez az a blog, ami eszembe juttatta, hogy lehetnek olyan rendelések is, ahol a blog meghívós. Szóval már megszületett a rendelet, ha valakinek meghívós a blogja, van két hete küldeni egy meghívót, különben a rendelése törölve lesz! Ééés igen, ezt láthatjátok a Jelenlegi rendeléseknél, és igen, csak húzom az időt, mert annyira rég írtam kritikát, hogy félek nekiállni, mi van, ha rosszabbat írok, mint eddig! :"D Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a nyolcadik volt!

Fejléc
Alapjáraton egy nagyon szép fejléc, de valahogy nem tetszik. Okés, "szakmai szemmel" fogom nézni és értékelni, de az egyéni véleményem, hogy a lila és a halvány rózsaszínes, bronzos összeállítás nem passzol össze. Középen a lányról a két kép jó, bár a hátsónál egy kicsit fura, hogy annyira el lett fedve, 'homályosítva'. Ott is megjelenik felül a pókháló, ami engem zavar, mert egyáltalán nem látom értelmét, hogy ott legyen, se az 'ALONE' felett. Balra egy nagyon szép kép van, és ha szerepe van a történetben, és gondolom lesz, mert már kétszer megjelent a park, akkor nagyon jó ötlet volt odailleszteni. Fent a virágok nagyon szépek és remekül illik a lányhoz, illetve a fejléchez. A jobb sarokban egy óra van, és az a gondom az ilyenekkel, hogy ha órát, vagy valamilyen személyes tárgyat látok, akkor azonnal tudni akarom, hogy a történetben kinél jelenik meg, és miért. A felső sarokba még egy erdős táj van, ami jó választás volt, feldobja a fejlécet. Na és akkor a szövegek. Amikor ránézek a fejlécre, rögtön a karakterre siklik a tekintetem, azt hiszem, egyértelmű, hogy miért. Azonban az agyam egyszerre kétfelé akarja terelni a szemem, a fehér szín miatt, de mégis a készítő neve nyeri a csatát, mivel az kisebb, jobban érdekli az embert, mi lehet az. Én a szerkesztő helyében kicsit jobban elrejteném a nevem, bármilyen tapintatlan is ez a mondat. Legyen feltüntetve, de ne ilyen látványosan. A cím és az alone szöveg egyébként nagyon jól el lett helyezve, a színek is tetszenek.
Értékelés: 5/5,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGyIl878URnBMbmDELQ9V3cj_lVIBQWfwcsMm9OoWpGzw_WeiIRpz3f4zBGGkUDMBL9bbSP1gm7tx2iC3FSSS4LyuZvzwYNtsD1tEeIRRTGi2uEx8UZ1sjfSQMOTqLymT_h-lRzgm5FA/s1600-r/FEJL%25C3%2589C.jpg

Design
A háttér és a lap nekem egyáltalán nem tetszik, inkább valami lilás színt kellene választani, ami passzol a fejléchez. A 'Fülszöveg'-nél csak egy dolgot javasolnék, de nem szükséges kijavítani. Az 'Egy. Ő Nyla.' helyett én 'Egy; ő Nyla'-t írnék, így kettő helyett egy tőmondat lenne. Az 'Ismertető'-ről, 'Hambik ♥ ♥ ♥'-ról, 'Figyelmeztetés'-ről, 'Kampány'-ról, 'Olvasóimnak ♥ ♥'-ról, 'Chat :)'-ről, 'Saját blog'-ról, 'Cserék'-ről, 'Blogarchívum'-ról nem tudok mit írni, maguktól értetődőek, hogy mik is ezek és nem igazán kell és lehet mit változtatni rajtuk. Az 'Utcák' a menüt takarja, erről már inkább tudok írni. Az első pontja a 'Characters', ahol egy képet találnunk a szereplőkről, egy nevet és egy idézetet. A 'Chapters'-nél fel vannak sorolva  fejezetek, nincs elmaradás itt. A 'Contest'-nél a jelentkezések és eredmények vannak, míg az 'All others'-nél a könyvborítók, díjak és kritikák. 
Az első könyvborító gyönyörű, ahhoz képest, hogy szinte minden szín megtalálható rajta. A cím és az író is elegánsan van feltüntetve, észrevehető, mégsem nyomja el a borító. A második is nagyon szép, engem csak az zavar, hogy ki van emelve 'Író', illetve 'By'. A harmadik is nagyon szép munka, de a madaraknál én nem tettem volna rá azt, ami rálóg a lány hajára, és ami már kirepül a képről. A negyedik is nagyon tetszik, bár a kettőspontot lespóroltam volna!
Értékelés: 5/4.5

Történet
A sztori még elég az elején van, és az egyik felem azt akarja mondani, már rengeteg minden történt, a másik viszont tiltakozik ez ellen. Valójában mindkettő igaz, mert lényeges esemény még csak most jön, azonban a körítés, igenis kell, mert így ismertük meg, hogyan is fűződik össze a karakterek élete. Tetszik, hogy ki van fejtve, milyen az élet az Otthonban, hiszen ott is nyilván megtalálhatóak a szemét emberek. Ugyanakkor az is be van mutatva, hogy nem minden nevelőszülő olyan áldott jó lélek, ami szerintem azért fontos. Nyilván rossz dolog a bolti lopás, de érdekes volt látni, olvasni, hogyan is akarja felhívni magára a figyelmet Nyla, milyen módon próbál elkerülni onnan. Kicsit meglepődtem, mikor az 5SOS fiúk felbukkantak, mert szokásomhoz híven nem néztem körül a blogon olvasás előtt. Furcsa volt, hogy Mike azonnal lekapta főszereplőnket, és nagyon tetszett, hogy egy párbeszédben utána kiderült az oka. Az új nevelőszülőknél az anya viselkedése kicsit ellentmondásos. A legtöbb embernek az lenne az első, hogy megbeszéli a családdal az árva befogadását, ő azonban eltitkolta és úgy csinált, mintha valami élettelen tárgyat, vagy állatot vinne haza meglepetésként. Tracy-vel való beszélgetése azt mutatta, igenis jó anya, aztán amikor a lány szemszögéből voltunk, kiderült, a gyerekeit nem igazán kényezteti Nylával ellentétben. Persze ennek lehet az az oka, hogy úgy gondolja, nem volt jó élete az Otthonban, ki tudja? Loren hirtelen beállítása is furcsa, mivel elég jókislánynak tűnik az ő szemszögeiből, ugyanakkor van egy olyan érzésem, mintha szerepet játszana, de fogalmam sincs miért. Összességében nagyon jó történet, érdekel a vége, kevés helyesírási hibát tartalmaz. Mondjuk a szóismétlésekre Gabnek érdemes lesz odafigyelnie, az gyakrabban fordult elő. Ami engem idegesített, hogy minden szám számmal volt leírva, nem betűvel. Nem tudom miért, jobb szeretem ilyenkor úgy látni. Sajnos linket nem tudok adni, mert meghívós, de biztos kaptok, ha kértek az írótól! Már elérhető a történet!:)
Értékelés: 10/9

Miért pont ez? "Ha árvának születtél, attól miért lennél kevesebb? / Másnak volt választása, téged senki sem keresett. / Soha senkit nem szerettem, szeretni és félig merek"


Interjú Gab Cartoons-szal

Érdekes, hogy több szemszögből írsz, pedig Nylát mondhatjuk főszereplőnek. Mi ennek az oka?
"Mivel a történetet nem akarom azzal unalmassá tenni, hogy csak a főszereplő szemszögéből lássák az olvasók a világot. Sok cselekményt, és kavarodást szeretnék beletenni, amiket nem tudnék úgy megmagyarázni, ha csak Nyla szemszögéből írok."

Tetszik, hogy a szereplők története így fut össze, ők azonban még nem is tudnak róla. Jól sejtem, hogy a kilencedik, esetleg tizedik fejezetben már ki is derül számukra minden?
"Hát, nem egészen, de ez még titok! ;)"

Mióta írsz? Van más blogod? Ha igen, mi a címük?
"2013 decembere óta, de nem csak blogokat, hanem verseket, dalszövegeket, kisebb novellákat. Van még egy blogom, a címe A próba próbája."

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

2 megjegyzés:

  1. Kedves Peetagey!
    Nagyon szépen köszönöm a kritikát, nagyon jól estek a kedves szavak, és megfogadom a tanácsaidat (pl. a számokat betűvel írom)! Már nincs elrejtve a blog ;)
    Ölel, Gab

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gab!
      Nagyon örülök, hogy segítettem és jó ötlet, hogy elérhetővé tetted!:D Be is kerül a link! 😘

      Törlés